Het rommelt in Smurfendorp

MEERWIJCK - e watersportzaak bij recreatieperk De Leine (beter bekend als het Smurfendorp) krijgt de uitbreiding niet gefinancierd omdat de bank de situatie rond het recreatiepark te onduidelijk vindt. Ondernemers rond het Smurfendorp luiden de noodklok.

Andries Berg van de Rietzoom en John Stalman van Allround Watersport Meerwijck aan het Zuidlaardermeer hebben een advocaat in de arm genomen die een oplossing in de politiek van Hoogezand-Sappemeer moet forceren. Permanente bewoning van de 78 Finse bungalows is niet toegestaan. Toch hebben vele mensen in de loop van de afgelopen jaren definitief hun intrek genomen in de huisjes. Er werd niet al te enthousiast gehandhaafd. Pappen en nathouden was jarenlang het beleid, aldus Siebrand Maakal van Dommerholt Advocaten die de procedure namens de ondernemers voert. Voor enkele tientallen bewoners van het Smurfendorp werd een persoonlijke beschikking afgegeven. Ze mogen er blijven wonen tot hun dood.

De ondernemers voelden de gevolgen van deze manier van werken: er werd geklaagd over geluidsoverlast, geregeld stond er een agent op de stoep, ze konden niet vrijuit ondernemen in het gebied. Uiteindelijk leek er deze zomer een uitkomst in de impasse. Er werd een wapenstilstand afgesproken. Bij klachten zou de gemeente de de kant kiezen van de ondernemers. Geruisloos De Leine, heette dit experiment met regelluwte. Politiek gezien een prachtige manier om zowel de kool als de geit te sparen, zakelijk gezien een boterzacht besluit. De bewoners zien het compromis namelijk als een opstap naar permanente bewoning.

Toen Stalman bij de bank aanklopte voor uitbreiding van Allround Watersport Meerwijck, kreeg hij nul op het rekest. ,,De bank vond situatie rond de permanente bewoning in De Leine te onduidelijk’’, aldus Maakal. Ook Andries Berg zegt hinder te ondervinden van de onduidelijkheid over de regels. Bruiloften zouden worden afgezegd omdat bruidsparen geen gedoe met omwonenden willen op de huwelijksdag. Bovendien is Berg zich aan het oriënteren om op termijn zijn zaak van de hand te doen. De onduidelijkheid over de regels is desastreus voor de waarde van zijn bedrijf. ,,Als dit beursgenoteerde ondernemingen waren, zouden ze allang failliet zijn’’, aldus Maakal.

De advocaat wil de gemeente Hoogezand-Sappemeer juridisch het mes op de keel zetten. Het verbod op permantente bewoning moet de gemeente eindelijk eens gaan handhaven, zegt Maakal, namens de ondernemers. De mensen met een beschikking moeten gecompenseerd moeten worden. Dat kost geld, maar dat is, aldus Maakal, het gevolg van het jarenlang pappen en nathouden in en rond het Smurfendorp.