Fotodag Tonnis Post

Veendam - Op zondag 29 januari vindt in het MOW | Museum de Oude Wolden in Bellingwolde een speciale fotodag plaats over het werk van Winschoter fotograaf Tonnis Post. De dag is een initiatief van fotograaf Dirk Kome en schrijver Eddie Marsman, die aan een tentoonstelling en een fotoboek over Tonnis Post werken.

Speciaal roepen zij mensen op om foto’s of ansichtkaarten van de hand van Tonnis Post mee te nemen. Deze worden ter plekke gescand en komen in aanmerking voor opname in de tentoonstelling en het boek. Hiernaast is er een doorlopende digitale voorstelling van foto’s van Post. In het museum kan je verder de tentoonstelling Duizend Dingen en werken van Lodewijk Bruckman en Birke Eng bekijken. De foto-dag wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met het MOW en de Historische Vereniging Westerwolde. De dag duurt van één tot vijf en is gratis toegankelijk.

Tonnis Post (1877-1930) is nu vooral bekend door de foto’s die hij tussen 1913 en 1916 in opdracht van arts Pieter Bloemers Middendorp maakt en nu een monument zijn voor een manier van leven die niet meer bestaat. Armlastige Groningers voor hun half ingegraven plaggenhutten. Kinderen in bedsteden, waar het varken of het schaap omheen scharrelde. Gezinnen met een tiental kinderen voor een vervallen boerderijtje, zo klein dat je je afvraagt hoe iedereen erin heeft gepast.

Op de fiets en later op zijn motor trok hij met houten camera en glasnegatieven de provincie in. Zo maakte hij bedrijfsreportages. Hij fotografeerde niet alleen de armsten, maar ook de welgestelden. .