Noabers in het uitvaartwezen

ZUIDLAREN - Onlangs is ‘het noaberschap in de lokale uitvaart’geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. In Zuidlaren en omgeving geeft de Uitvaartvereniging Zuidlaren op eigentijdse wijze inhoud aan deze eeuwenoude traditie.

Noaberschap, in Drenthe Naoberschap, is een traditie die zijn oorsprong vindt in de agrarische samenleving in grote delen van Nederland. Noaberschap kan het best vertaald worden als ‘burenhulp’ of ‘bijstand’. Binnen deze traditie waren buren van oudsher met elkaar verbonden in rollen als noodnoabers en gewone noabers. Ongeschreven regels gaven aan wie in welke situatie welke hulp aan wie moest verlenen. Op momenten dat hulp nodig was, bijvoorbeeld bij een geboorte of overlijden, kon er dus altijd op de buren worden gerekend, waardoor de traditie de functie had van wat we nu een natura-verzekering zouden noemen. Er kwam echter in die jaren geen vergoeding of geld aan te pas.

Al het werk rondom een uitvaart werd door de naobers gedaan. Al meer dan 100 jaar geleden is in Zuidlaren en omgeving dit werk overgenomen en opgegaan in de Uitvaartvereniging Zuidlaren. In de geest van de traditie zorgt de vereniging namens de naobers voor een waardige uitvaart van een overleden naober. Dat ze daarmee een belangrijke plaats inneemt in de lokale gemeenschap blijkt wel uit het feit dat bijna 4000 mensen lid zijn en daarmee kiezen voor de gezamenlijk te dragen verantwoordelijkheid voor de uitvaart van de mede-leden.

De vereniging beschikt over enkele ervaren professionele krachten en heeft goede afspraken met Westera Uitvaartverzorging in Vries. Het pronkstuk van de vereniging is sinds 1992 de aula aan de Annerweg in Zuidlaren. Daar beschikt de vereniging over alle moderne faciliteiten die voor een hedendaagse uitvaart gewenst zijn. Daarmee slaat de Uitvaartvereniging Zuidlaren een stevige brug tussen de traditie van het aloude naoberschap en de moderne samenleving. Meer informatie is te vinden op: www.uvz-zuidlaren.nl.