14-jarig meisje ontsnapt aan roofpoging asielzoekers

Hoogezand - De politie heeft gistermiddag vijf asielzoekers aangehouden omdat zij in Hoogezand een 14-jarig meisje probeerden te beroven. Even daarvoor vielen zij ook een ander meisje van 14 jaar lastig.

Gedwongen om te stoppen Een van de twee meisjes komt uit de gemeente Aa en Hunze en fietste rond half vier over de Kielsterachterweg toen ze werd gedwongen om te stoppen. Dit gebeurde door de vijf verdachten die tussen de 21 en 31 jaar zijn. Twee van hen komen uit het asielcomplex in Ter Apel en drie hebben geen vast woonadres. Zij pakten haar vast waarna een van hen de telefoon uit haar jaszak griste. Het meisje rukte zich los, wist haar mobiel terug te pakken en fietse vervolgens snel weg. Nadat de politie was gealarmeerd en het signalement van de mannen was doorgegeven, werd de zoektocht ingezet. De politie trof de verdachten even later aan bij een bushalte in de buurt. Aan hen werd verteld dat ze voldeden aan het signalement. Ook meldde zich daar een automobilist, die de roofpoging had gezien en zei dat dit de mannen waren die het meisje de weg versperden.
De vijf zijn aangehouden en meegenomen naar het bureau. Ze bleken enkele pasjes bij zich te hebben die vermoedelijk van een eerdere diefstal afkomstig waren. De verdachten zijn ingesloten voor een verder onderzoek.
 Geïntimideerd
Het andere meisje werd geïntimideerd. Het incident zou op dezelfde plek en vijf minuten voor het andere hebben plaatsgevonden. Na het tweede incident is het vijftal aangehouden en meegenomen naar het bureau. Twee van hen bleken afkomstig uit het asielcomplex in Ter Apel. Drie hebben geen vast woonadres. Het incident had plaats op de dag dat de gemeente Vlagtwedde maatregelen aankondigde. Asielzoekers die in Ter Apel de openbare orde verstoren kunnen een gebiedsverbod krijgen. Die regel heeft geen consequenties voor de mannen die de meisjes in Hoogezand hebben lastiggevallen. ,,Omdat zich dit niet heeft voorgedaan binnen de gemeentegrenzen van Vlagtwedde’’, laat een woordvoerder weten.