Leerlingen serveren

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Een vol restaurant in het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand, maar liefst 30 gasten om voor te koken en te bedienen. Op woensdag 30 november hebben leerlingen van de afdeling Zorg & Welzijn een maaltijd verzorgd voor leden van de POSO (de overkoepelende ouderenorganisatie in Hoogezand-Sappemeer).

Voor de leerlingen uit vmbo-3, die het menu ‘Hoor de wind waait …’ hadden samengesteld, was het best allemaal een beetje spannend. Zij waren namelijk niet alleen verantwoordelijk voor het koken en uitserveren van de gerechten, maar moesten ook laten zien dat ze goede gastgevers zijn door de bezoekers te ontvangen en te begeleiden naar het restaurant en naar de tafel. Deze vakgerichte opdracht in het derde leerjaar is namelijk onderdeel van het totale examenprogramma. De leerlingen zijn op verschillende punten beoordeeld door de docenten en krijgen een cijfer dat meetelt voor hun examen.

Het was de eerste keer dit jaar dat deze AJC-leerlingen kookten voor een groep gasten van buiten de school en dat ging ze best goed af. Hennie, Lia, Gerda, Jits en Brant hadden het gezellig aan tafel 1 en smulden van het menu dat bestond uit courgettesoep, ingepakte kip in bladerdeeg en een warm bodemloos appeltaartje. Jits complimenteerde namens haar tafelgenoten de leerlingen met een hele dikke voldoende. Een tafel verderop viel een nog hogere waardering te beurt aan de vmbo’ers, namelijk het cijfer 10. De uiteindelijke beoordeling is echter aan de docenten Zorg & Welzijn. Maar dat komt vast goed.

Het Aletta en POSO bieden volgend jaar ook weer gezamenlijk kookworkshops aan voor 50+ mannen. Deze lessen worden gegeven in de keuken van de locatie Van Heemskerckstraat en staan onder leiding van een professionele kok. Leerlingen van het praktijkonderwijs ondersteunen de cursisten tijdens het koken. Opgeven voor de workshops die gepland staan op donderdagmiddag 19 januari, 30 maart en 1 juni 2017 kan via de POSO, meer informatie is te vinden hun website.