Grote wandeltocht vanuit Muntendam

MUNTENDAM - Op zaterdag 10 december 2016 organiseert de wandelsportvereniging FLAL (Friese Lange Afstand Lopers) de Ommelander Wandeltocht met twee afstanden, 25 en 35 kilometer. Start en finish zijn in Sportcentrum Ruitershorn, Helder Camaraweg 1, 9649 AT in Muntendam.

Wie denkt dat de Groninger Veenkoloniën alleen maar bestaan uit lange rechte wegen en kanalen doet er goed aan vandaag eens mee te lopen vanuit Muntendam. Je zult dan een heel ander beeld van het gebied krijgen!

We starten in Muntendam: zoals de naam al aangeeft is dit een plaats die is ontstaan rond een dam in het riviertje de Munthe (Amsterdam en Rottterdam hebben een vergelijkbaar begin gekend). Dat was al in de 13de eeuw! Sindsdien is het hele gebied op de schop gegaan. Letterlijk: het veen werd afgegraven en als turf afgevoerd en het gebied werd opnieuw ingericht. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er weer allerlei aanpassingen gekomen: de plaatsen groeiden, er kwam vraag naar recreatiegebieden, er ontstonden golfbanen en andere gebieden kregen weer een natuurlijke functie terug. Iedere wandelaar die om zich heen blijft kijken kan van al deze ontwikkelingen vandaag voorbeelden zien: we lopen door een mooie heemtuin, komen door en langs bossen, wandelen door een nieuwbouwwijk, komen langs een golfbaan en wandelen door natuurgebieden. Voor elk wat wils dus!

Inschrijven kan vanaf 08.00 uur tot uiterlijk 09.30. De start van de 35 km is van 09.00 – 09.15, en de 25 km-lopers starten van 09.15 – 09.30. Het startbureau sluit om 17.00 uur. Voor meer informatie zie www.flal.nl/programma/agenda.