Alina Kiers speelt in de Zaandorre

ZUIDLAARDERVEEN - Theatertewater is gestopt. Dus moest de Zaandorre op zoek naar een alternatief. Op zaterdag 17 december speelt Alina Kiers (bekend van de Bende van Baflo Bill) in de Zaandorre te Zuidlaarderveen.

In de solovoorstelling ‘Eén uit duizend’ neemt Alina Kiers het publiek op lichtvoetige en humoristische wijze mee in het leven van mevrouw Kregel en haar zoon. Het verhaal speelt zich af in een kleine doorzon-rijtjes woning. Het soort woning dat in de jaren vijftig in het kader van de wederopbouw als ‘Duizend woningenplan’ op het platteland van Groningen werd gebouwd en waar mevrouw Kregel en haar man destijds als één van de eersten de sleutels van kregen.

In de jaren vijftig, tijd van reinheid, rust en regelmaat, de tijd van de verzuiling, Tupperware-party’s en gemeenschapszin, krijgt ze in dat huis een zoon. Een zoon die ‘anders’ is en die in de puberteit en ook nog lang daarna worstelt met het vinden van zijn identiteit.

We zien haar, na 65 jaar in dit huis gewoond te hebben, als ze verhuist naar een zorghuis. Ze wacht op haar zoon die haar op zal halen. Tussen de verhuisdozen scharrelend trekt haar hele leven aan haar voorbij. Ze is een humoristische vrouw en denkt terug aan de mensen met wie ze lief en leed heeft gedeeld, met wie ze heeft gelachen en gestreden. Ze denkt aan de gekkigheid, aan haar dromen, haar gelukkige en ook minder gelukkige momenten.

Kortom een mooi en herkenbaar portret van een veerkrachtige vrouw, een generatie en van een boeiend tijdperk!