K. ter Laan in De Tibbe

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Afgelopen week was mevrouw Stip ter Laan, de jongste kleindochter van de in 1871 in Slochteren geboren Kornelis ter Laan, te gast bij de Historische Vereniging Hoogezand – Sappemeer e.o. Zij verhaalde voor een volle zaal over het leven en werken van haar grootvader onder de titel Heimwee naar de Groene Dijk.

Na de lagere school volgde Ter Laan in Sappemeer en Hoogezand de lessen aan de Fransche School, de Rijks-HBS en de Rijks-Dagnormaalschool om vervolgens als onderwijzer aan de slag te gaan in Noordbroek en aan de Oosterschool te Sappemeer. Ook de politieke belangstelling van K. ter Laan – met name voor Domela Nieuwenhuis – werd in onze regio gewekt.

In Groningen werd Kornelis ter Laan vooral bekend vanwege zijn Nieuw Groninger Woordenboek (1929) en zijn tweedelige Groninger Encyclopedie (1954-’55). In 1951 ontving Ter Laan uit handen van Prins Bernhard de Zilveren Anjer voor zijn arbeid op het gebied van het ‘streekeigene’. Van 1901 tot 1937 was hij Lid van de Tweede Kamer voor de SDAP, van 1914-1937 de eerste ‘rode’ burgemeester van Nederland in Zaandam. Al vertrok hij al in 1895 voorgoed naar het westen en belandde hij in 1901 op het Haagsche pluche, hij bleef met hart en ziel verbonden ‘mit zien laive laandslu en zien volk’.