‘Toch wel leuk op Aletta’

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Journalist/schrijver/muzikant Auke Hulst was even weer terug op het Aletta, de middelbare school die hij in zijn jeugd bezocht. Afgelopen donderdag kwam hij een aantal gastlessen verzorgen: hij ging in gesprek met leerlingen van de examenklassen mavo.

In gesprek is een juist gekozen term, omdat er een mooie wisselwerking was tussen schrijver en deze groep leerlingen. De leerlingen zagen donderdag 17 november een jonge veertiger die enthousiast en met enige weemoed vertelde over zijn jeugd in Denemarken – een gehuchtje bij Slochteren – maar ook over de tijd die hij als scholier op de dr. Aletta Jacobsscholengemeenschap – het AJS – doorbracht. De herinneringen aan zijn schooltijd, die lang niet altijd positief zijn, gebruikte hij onder meer voor zijn roman Kinderen van het Ruige Land. Zijn vierde - sterk autobiografische - roman waarmee hij definitief doorbrak.

Auke vertelde de leerlingen hoe hij op 12-jarige leeftijd begonnen is met schrijven. Het schrijven van verhalen was voor hem een vlucht uit de werkelijkheid, zoals ook te lezen is in Kinderen van het Ruige Land. ,,Schrijven is net als vertellen. Om het spannend te houden spits je je toe op wat belangrijk is en laat je bijzaken weg.” De gastles ging niet alleen over het schrijvers vak, maar ook over het vervagen van de grens tussen fictie en non-fictie.

Op de vraag van Auke Hulst aan de leerlingen mavo-4: ,,Wie van jullie schrijft er ook?”, kwam geen reactie. ,,Logisch reageert de schrijver. Toegeven dat je schrijft is niet cool, ook in mijn schoolperiode niet. Ik vertelde het ook niemand. Maar mijn toenmalige leraar Nederlands op het Aletta, wijlen Driek van Wissen, ontdekte mijn schrijftalent. Hij vroeg mij zelfs om mijn opstellen voor te lezen aan de klas. Dit wist ik te voorkomen door ze na teruggave direct te verscheuren.”

Auke vertelde dat hij eigenlijk een hekel had aan alle verplichte dingen, zoals dus ook school. En ook aan de toentertijd verplichte boekenlijsten voor Nederlands en de moderne vreemde talen. Zoals in het boek Kinderen van het Ruige Land te lezen is, was hij wel erg geïnteresseerd in Science Fiction. Hij vertelde dat zijn toenmalige docente Engels Irene Maathuis hem dan ook tegemoet kwam door hem toe te staan voor zijn Engelse boekenlijst Science Fiction te lezen. Zij las deze boeken zelf ook om hem er daarna tijdens het mondeling examen over te kunnen bevragen. Toch nog wel goede herinneringen aan het Aletta en de docenten dus. Deze gastles zullen de leerlingen niet snel vergeten. Waardering voor Auke: een hele dikke voldoende!