Voorstelling over geschiedenis Veenkoloniën

BORGERCOMPAGNIE - De stichting MMC gaat na de voorstellingen van 2015 rond Fré Meis een stap verder de geschiedenis en de toekomst in. Wij volgen aan de hand van een nazaat van Adriaan Geerts Wildervanck, te weten Tammo Edens de recente ontwikkelingen van de Veenkoloniën met bijzondere aandacht voor actuelethema’s. De makersgaan nu eens uit van de positieve en bouwende krachten van de regio door de eeuwen heen. Adriaan Geerts volgt de weergave tijdens de voorstelling overigens nauwlettend.

We maken kennis met een vriendengroep uit de Veenkoloniën, te weten Tammo, Geertje, Gerda en Thijs. Tammo is geslaagd voor zijn Havo en verheugt zich op zijn komende HBO-opleiding in Amsterdam. Zijn vriendin Geertje zoekt werk in de regio en is niet van plan het wonen op het platteland te verruilen voor een kamer in een stad. Thijs, een boerenzoon, zal op termijn het boerenbedrijf van zijn ouders overnemen en kiest er voor om meer ervaring op te doen door het werken op een loonbedrijf. Grietje zal noodgedwongen haar dorp verlaten en naar Den Haag vertrekken. Voor Geertje valt de keuze van Tammo om voor een opleiding in Amsterdam te kiezen bijzonder zwaar.

MMC organiseert naast cursussen voor muziek, theater en kunst, speciale evenementen en projecten waaronder jaarlijks een project muziektheater rond een bepaalde thema. De inhoud en verhaallijn worden door de MMC-ers zelf bedacht en uitgewerkt. Daarna volgt het werk van de scenarist, in dit geval Bea Doeve. De acteurs en muzikanten worden uit de regio zelf geworven en getraind voor dit multi-theaterproject. Dit jaar is de keuze voor opvoeringen gevallen op de nieuwe locatie Cultuurwerkplaats BC 47, te Borgercompagnie. Een eigen decorgroep is aan de slag gegaan met de realisatie van de bijzondere wensen. Een technische club heeft alles verzameld voor het benodigde voor beeld en geluidsweergave,

Voor de regie en noodzakelijk geachte aanpassingen is dit jaar Rob van der Ree aangetrokken. Na maandenlange repetitie volgen dan nu de voorstellingen. ,,Het is een theatervoorstelling geworden met een eigentijds verhaal dat gespeeld wordt door een combinatie van jonge en ervaren spelers. Onder regie van Rob van der Ree zetten deze spelers bijzonder acteerwerk neer. Een begeleidingsband met dit jaar een basis voor een folk-genre en tweetal zangers zorgt onder leiding van de dirigent Rens Koldenhof voor een passende muzikale omlijsting. Al deze factoren bij elkaar hebben geresulteerd in een sterk theaterstuk met prachtig live muziek en historische beelden van onder andere een rijke Veenkoloniale geschiedenis..

De 21 deelnemers en vrijwilligers zijn bijna zover om het podium op te gaan. MMC organiseert met het project enkele eenmalige voorstellingen in de Cultuurwerkplaats BC 47 te Borgercompagnie. Reserveren is vanwege de beperkt aantal plaatsen noodzaak. En wel via info@metmeercultuur.nl of tel 06-29025092.