Alzheimer café: Robots voor zorgtaken?

ZUIDLAREN - Woensdag 16 November geeft het Alzheimer café Tynaarlo in de Ludinge in Zuidlaren een informatieavond over Domotica, in samenwerking met Stichting Welthuus uit Zwolle. Robots gaan de zorgtaken nog niet overnemen, maar de moderne ‘slimme’ electronica bieden al wel diverse hulpmiddelen in de thuiszorg. Domotica is het automatiseren van de woning: zoals de telefoons ‘slim’ zijn geworden kunnen ook huizen slim worden gemaakt.

Heel actueel – in verband met kleine kinderen – zijn de gps trackers, waarmee natuurlijk ook een gedesoriënteerde volwassene makkelijk opgespoord kan worden. Andere toepassingen zijn een automatisch rolluik voor de trap, zodat er niemand boven kan komen, of het centraal regelen van deuren, gordijnen, verlichting en temperatuur. Er zijn gebruiksvriendelijke alarmknoppen wanneer iemand gevallen is, audio/video contact en bijvoorbeeld een communicatieplatform om zorg en bezoek op elkaar af te stemmen.

De zelfstandigheid en de bewegingsvrijheid van de zorgbehoevende worden hiermee vergroot en daardoor ook de kwaliteit van het wonen en leven. Ook voor de mantelzorger kan dit een welkome verlichting geven.

Zijn moderne electronica eng, duur en onbegrijpelijk? Dat valt in de praktijk ontzettend mee. Kom langs bij het Alzheimer café Tynaarlo voor meer informatie, ervaringsverhalen en antwoorden op uw praktische vragen. Een mogelijke oplossing ligt misschien al binnen handbereik.

De zaal in de Ludinge in Zuidlaren gaat open om 19.00 uur, aanvang van het programma: 19.30 uur, einde rond 21.00 uur