Een week europarlementariër

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Mara Min, vwo-5 leerling van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand, nam onlangs deel aan de nationale MEP-conferentie 2016. MEP staat voor Model European Parliament, dit is een jaarlijks project waarbij leerlingen van verschillende scholen in een rollenspel het Europees Parlement naspelen. Ze komen een week lang bij elkaar en discussiëren, debatteren en speechen over verschillende actuele onderwerpen met betrekking tot Europa. Elk jaar doen zo’n 150 scholieren uit de bovenbouw havo/vwo mee aan de nationale MEP-conferentie.

Middelbare scholieren kunnen binnen het MEP opklimmen van provinciaal (hieraan deden in maart van dit jaar naast Mara ook nog vijf andere meiden van het Aletta mee) naar nationaal en internationaal niveau.

Mara had zitting in de commissie Economische en Monetaire Zaken en debatteerde onder andere in de Eerste en Tweede Kamer der Staten Generaal in Den Haag. Zij vertegenwoordigde met negen andere scholieren uit de provincie Groningen het land Slowakije. Helaas heeft Mara zich niet weten te plaatsen voor het vervolg: de internationale conferentie die deze maand in Kopenhagen zal plaatsvinden, maar deze prestatie op nationaal niveau is al een groot compliment waard.

Mara – die al enige bestuurservaring heeft opgedaan als jeugdbestuurder van Waterschap Hunze en Aa’s - geeft aan erg genoten te hebben van de week als ‘Europarlementariër’. Ze heeft ontzettend veel van het MEP geleerd zegt ze. En niet onbelangrijk: er ook leuke vrienden aan over gehouden. Maar mede door deze ervaring weet ze nu ook dat haar toekomst niet in de politiek ligt. Ze wil na haar vwo-examen wijsbegeerte gaan studeren.