Fleur de Weerd geeft lezing

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Op vrijdagavond 14 oktober komt journalist Fleur de Weerd naar Hoogezand om een lezing te geven over Oekraïne en het boek dat zij daarover schreef, ‘Het land dat maar niet wil lukken’.

Fleur de Weerd vertrok in 2012 naar Kiev toen ze 26 was om verslag te doen van de gebeurtenissen daar. Ze was erbij, toen er werd geschoten op het Maidanplein in Kiev, als enige Nederlandse journalist. ,,Als ik een man was geweest, dan had ik toen ongetwijfeld een klap voor mijn hoofd gekregen.’’ Fleur de Weerd woonde twee jaar in Oekraïne en schreef er een boek over: hoe ze het land leerde haten en liefhad. Voor dit boek ontving ze de Bob den Uyl-prijs 2016, voor het beste Nederlandstalige reisboek uit het afgelopen kalenderjaar.

De jury prijst de wijze waarop ze het ontwrichte Oekraïne portretteert aan de hand van vele ontmoetingen met gewone Oekraïners: boeren, feministen, ultranationalisten, huwelijksmakelaars, kozakken en prostituees. Onbevangen beweegt De Weerd zich langs de grenzen van het conflict, zonder de menselijke verhoudingen uit het oog te verliezen. Gaandeweg begint de lezer iets te begrijpen van dit land en zijn grillige geschiedenis, om uiteindelijk te beseffen dat een oplossing voor dit conflict nog heel ver weg is.

De lezing is georganiseerd door de werkgroep Dzvinochok Hoogezand, die elk jaar in oktober het beroemde Jongenskoor Dzvinochok uit Kiev naar Hoogezand haalt. De lezing begint om 19.30u in de Damkerk, Kerkstraat 2 te Hoogezand. De entree is gratis, er is een pauze voorzien met thee en koffie en gelegenheid het boek van Fleur de Weerd te kopen. Er is een uitgangscollecte ter bestrijding van de onkosten.