Banen en programma’s weg bij RTV Noord

GRONINGEN - De bezuiniging bij RTV Noord leidt tot gedwongen ontslagen en versobering van het programma-aanbod. De journalistieke slagkracht en de ambitie om te groeien op digitale kanalen blijven overeind. Dat staat in het reorganisatieplan van de omroep. Vanmiddag is het personeel geïnformeerd.

De regionale omroep voor Groningen krijgt volgend jaar ruim één miljoen euro minder. Daardoor gaan zes banen (3,68 fte) bij de ondersteunende diensten verloren en is er aanzienlijk minder budget voor incidentele journalistieke projecten.

De bezuinigingen hebben ook gevolgen voor het programma-aanbod. De populaire televisie-kwis Klouk verdwijnt. Net als het radioprogramma Twij Deuntjes Veur Ain Cent, dat elke werkdag tussen 18.00 en 19.00 uur wordt uitgezonden. De weekendprogrammering op Radio Noord zal soberder van opzet worden. Radio-

presentatoren worden zelf verantwoordelijk voor de technische realisatie van hun programma.

NoordText, de teletekst-service van RTV Noord, verdwijnt. De omroep gaat zich concentreren op (nieuwe) online kanalen. Verder is er veel minder geld voor grote incidentele projecten zoals De Nacht van Noord, Het leukste dorp van Groningen, Delfsail en speciale programma’s rond de vakantie- en feestdagen. De budgetten die daarmee verdwijnen worden bijna helemaal gebruikt door freelancers.

Het live volgen van grote nieuwsgebeurtenissen, zoals dreigende overstromingen, verkiezingen of aardbevingen, zal vaker via goedkopere online-kanalen worden gedaan.

De bezuinigingen zijn het gevolg van het kabinetsbeleid. Vorige week is in Provinciale Staten een motie aangenomen waarin het college van Gedeputeerde Staten wordt opgeroepen zich maximaal in te spannen voor RTV Noord. Het college en de directie van RTV Noord zijn in overleg over de ontstane situatie.