Opening Buurt Informatie Plein

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Donderdagavond 29 september is de feestelijke opening geweest van het Buurt Informatie Plein. Henk Boonstra, coördinator van het Buurt Informatie Plein, heet de gasten welkom, en is de avondvoorzitter.

Tijdens het inloop half uur worden de gasten verrast door een optreden van een dansgroep kinderen uit de wijk Gorecht. Ze treden op met traditionele muziek. Als binnenkomer wordt dit zeer gewaardeerd.

In het kort wordt verteld wat het doel is van het Buurt Informatie Plein. Het Buurt Informatie Plein is een laagdrempelig inlooppunt in de wijken Gorecht en Spoorstraat-Kieldiep in Hoogezand waar bewoners terecht kunnen voor alledaagse vragen, zonder hiervoor een afspraak te maken.

Het Buurt Informatie Plein is een onafhankelijke organisatie wat door getrainde vrijwilligers wordt gerund. Zijn er complexe vragen dan kunnen zij terugvallen op professionele organisaties, bijv. het Sociaal team west, Humanitas, enz.

De vijf vrijwilligers van het Buurt Informatie Plein hebben deze avond georganiseerd voor de in Hoogezand-Sappemeer aanwezige (vrijwilligers)organisaties, en niet direct voor de burgers. Kortom, een netwerkmeeting.

De organisatie heeft een viertal gastsprekers uitgenodigd over het onderwerp ‘Burgerinitiatieven’. De gastsprekers zijn afkomstig uit diverse disciplines. Om te beginnen Dirk Willem Postma, lector NHL, over ‘Burgerinitiatieven in het algemeen’. Waarom burgerinitiatieven belangrijk zijn in de veranderende samenstelling van de hedendaagse maatschappij, van Zorgmaatschappij naar Participatiemaatschappij.

Het is een verhelderende uitleg, met de duidelijke boodschap ‘íedereen moet mee kunnen doen’, en met kanttekening hoe moeilijk en lastig dat soms is. Als voorbeeld noemt hij de Ov-kaart, wat hij een ingewikkeld systeem vindt. Een kaart waar je allerhande andere zaken op kunt zetten welke met vervoer te maken hebben. En wanneer je een van de aangeboden HEMA-, of Blokkerkaarten wilt gebruiken heb je zoals hij zegt hiervoor bijna een universitaire studie nodig. Het lijkt makkelijk, de praktijk is anders. En dat is ook het geval met de veranderende maatschappij. We willen graag dat iedereen meedoet. Voor de meesten van ons zal dat lukken, de zwakkeren, en ook veel ouderen hebben hier hulp bij nodig. Daar zijn deze burgerinitiatieven, zoals het Buurt Informatie Plein een waardevolle toevoeging.