Vluchtelingenwerk pleit voor opvangcapaciteit

VEENDAM/ KOLHAM - In het afgelopen jaar zijn in sneltreinvaart noodopvangen geopend in Nederland om de enorme instroom van asielzoekers te kunnen huisvesten. Inmiddels zijn de noodopvangen niet meer nodig en kunnen ze hun deuren sluiten. “We vinden het fijn dat asielzoekers kunnen verhuizen naar betere opvanglocaties”, aldus Ger Meijer, regiomanager Asiel VluchtelingenWerk Noord-Nederland.

In Noord-Nederland werden in korte tijd vijf noodopvang locaties geopend: in Kolham, de Blauwe Stad, Emmen, Leeuwarden en Groningen. Nu de instroom van vluchtelingen stokt, worden hier en daar noodopvangen gesloten en wordt de inrichting van aangekondigde asielzoekerscentra in de ijskast gezet. Vluchtelingenwerk pleit niettemin voor voldoende reservecapaciteit, mocht de instroom weer aantrekken. De opvang op de vluchtelingenboot in Veendam lijkt vooralsnog gewoon door te gaan.

De voorzieningen in de noodopvang waren vaak onvoldoende, zeker voor een lang verblijf. Regelmatig deden zich niet wenselijke situaties voor rond de privacy van asielzoekers, over de kant-en- klaar maaltijden, onduidelijkheid over de start van de asielprocedure en voor kinderen was er niet altijd direct een school beschikbaar, aldus Vluchtelingenwerk.