Campagne een ding tegelijk achter het stuur

HOOGEZAND - Tijdens het autorijden even iets oppakken van de achterbank of gauw een appje lezen. Het lijkt heel onschuldig, maar is levensgevaarlijk. Op zaterdag 17 september ondervinden bezoekers in winkelcentrum De Hooge Meeren in Hoogezand aan den lijve hoe makkelijk ze worden afgeleid. Bijvoorbeeld door een goochelaar met een wit knuffelkonijn…

Er gebeuren veel ongelukken waarbij de bestuurders hun aandacht niet bij het verkeer leken te hebben. In Groningen en Drenthe start deze maand de campagne 1dingtegelijk. Daarin worden inwoners en weggebruikers in deze regio gevraagd hun aandacht bij de weg te houden.

Veel verkeersdeelnemers onderschatten de gevaren van afleiding in het verkeer. Het gebruik van de smartphone wordt door verschillende automobilisten, en ook bedrijven, wel in de ban gedaan, maar de politie houdt nog geregeld mensen staande vanwege de gsm achter het stuur. Daarnaast zijn mensen achter het stuur ook vaak met andere dingen bezig dan met autorijden.

Even iets anders doen terwijl je achter het stuur zit heeft gevolgen voor je remweg en voor je controle over het voertuig. Ook is het van invloed op je aandacht voor andere weggebruikers, verkeerssituaties, verkeersborden of aanwijzingen. Je rijprestatie gaat flink achteruit en het vergroot de kans op een ongeval. Zo is de reactietijd van iemand bij bijvoorbeeld smartphonegebruik 0,4 seconden langzamer dan de gemiddelde 1,2 seconden reactietijd. En bijvoorbeeld drie seconden iets anders doen achter het stuur, leidt bij 120 km/uur tot een remweg van ruim 100 meter (een voetbalveld)! Kortom: je hoofd erbij houden is van groot belang.

Om mensen te wijzen op de gevaren van afleiding, is de campagne 1dingtegelijk in het najaar op verschillende plekken in de provincies Groningen en Drenthe te zien. Naast de actie in Hoogezand is er op zaterdag 24 september in het centrum van Ter Apel en op zaterdag 17 oktober in Stadskanaal ook aandacht voor het thema.