Vastbesloten jubileum te halen ondanks ziekte

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Vorige week was het zeventig jaar geleden dat Jan Wever en Jenny van Buizen elkaar in Utrecht het ja-woord gaven. Eigenlijk had het verliefde stel al een aantal jaren eerder in het huwelijksbootje willen stappen, maar de Tweede Wereldoorlog verhinderde die mogelijkheid.

Doordat de Utrechtse Jenny van Buizen op familiebezoek was in Hoogezand-Sappemeer en door Jan Wever op een dansavond ten dans werd gevraagd vond de zo belangrijke klik plaats tussen beide jongelui. Zij had een opleiding tot coupeuse gevolgd en hij verkocht op de fiets rookwaren voor een sigarenzaak in de stad Groningen.

Vrij snel na hun huwelijk begon het stel de bekende sigarenzaak aan de Hoofdstraat waar tot in mei van dit jaar hun zoon Piet zijn boterham verdiende. Naast het samen runnen van de sigarenzaak was het echtpaar ook actief in het verenigingsleven. Bij de toenmalige gymnastiekvereniging WIK stond de lange Jan Wever in het doel en was bij het muziekcorps van de vereniging de vaandeldrager, waardoor de overige familieleden het poetsen van medailles onder de knie hebben gekregen.

Ook is hij oprichter van de filatelistenvereniging in Hoogezand-Sappemeer en daarvoor benoemd tot ere-lid. Inmiddels is Jan Wever 98 jaar en Jenny Wever-van Buizen 94 jaar.

Het echtpaar woont nog steeds zelfstandig en kookt ook nog zelf het eten. Onder begeleiding van één van de kinderen worden iedere donderdagmorgen nog de boodschappen door de bruid zelf in huis gehaald.

Een half jaar geleden leek het er nog niet op dat dit 70-jarig huwelijk gevierd zou kunnen worden. Een aantal opeenvolgende lichamelijke problemen waren voor de artsen in het ziekenhuis aanleiding om Jan Wever naar huis te sturen met de mededeling dat hij zeker 26 augustus niet meer zou meemaken.

Maar zijn vaste overtuiging om minstens 100 te willen worden heeft hem er nu ook weer, mede dankzij een goede verzorging van thuishulporganisaties Zinn en Dichtbij, in staat gesteld dit heilige doel te bereiken. Burgemeester Peter de Jonge van Hoogezand-Sappemeer vereerde het bruidspaar met een bezoek.