Drukte van belang bij kledingbank Maxima

SAPPEMEER/VEENDAM - Het is een drukte van belang bij kledingbank Maxima, de eerste dag na de zomervakantie. Tientallen mensen kwamen vandaag naar het ruime pand aan de Molenraai in Sappemeer.

Twee dames uit Haren, die niet met hun naam in de krant willen, komen binnen met twee grote tassen kleding. Zelf zijn ze klant bij de kledingbank, maar dat weerhoudt ze niet om zelf ook zo nu en dan iets in te brengen. ,,We maken er echt een uitje van. Eerst brengen we wat kleding hiernaartoe.’’

,,Daarna gaan we naar de Trio, daar hebben ze drie broeken van een euro vijftig.’’

,,Dan naar de Dari, de kringloopwinkel.’’

,,Een dan zorgen we dat we om vier uur in de Hema zijn voor een ‘vier uurtje’.’’

Tja, het leven is een feestje, maar je moet wel de slingers zelf ophangen. Laat dat maar aan deze twee dames over. De kledingbank is bedoeld voor mensen die op een uitkering zijn aangewezen of bijvoorbeeld in de schuldsanering zijn aangewezen. Vandaag bestaat te kledingbank in Sappemeer op de kop af vier jaar. Er komen bijna 1200 mensen over de vloer, die gemiddeld acht kledingstukken meenemen. Een fors bedrijf, kortom.

Henk Slagter, voorzitter van deze kledingbank en van de samenwerkingskoepel van de kledingbanken in Veendam, Delfzijl, Groningen en Winschoten, was in een vorig leven onderwijzer in Rotterdam. Daar kwam hij bij huisbezoeken wel bij de mensen over de vloer. Toen ontdekte bij dat armoede in Nederland nog wel degelijk bestaat. En niet alleen in de achterstandswijken in het westen. ,,Zeker ook hier. Het heeft toch voornamelijk met werkeloosheid te maken. We hebben hier een werkeloosheid van 10 procent.’’

De rekken hangen vol met de nieuwe wintercollectie. Gratis mee te nemen en in perfecte staat, het meeste zelfs nog nooit gedragen. Tweedehands kleding wordt in het magazijn aan strenge inspectie onderworpen. Kleding met een vlekje, pluisjes of gaten worden niet opgehangen. Maar veel kledingstukken zijn gloednieuw en komen uit restpartijen. ,,We gaan veel bij winkels langs. De grote ketens geven hun restpartijen niet snel weg, maar de zelfstandigen wel.’’ In menselijk opzicht een goede beslissing, maar ook zakelijk gezien heel verstandig: ,,Het telt als een gift. Ondernemers mogen het dus opvoeren bij de belasting’’, zegt Slagter.

In Veendam is kledingbank Maxima op zoek naar een nieuwe plek. Het filiaal van kledingbank Maxima aan de Beneden Verlaat in Veendam ging eind 2014 open. De huisvestingskosten worden betaald door de gemeenten Veendam, Menterwolde en Pekela. Maar de huisvestingskosten zijn hoger dan de 45 euro subsidie die de kledingbank in Veendam ontvangt. De kledingbank in Veendam gaat op 6 september open.