Willibrorduskerk te bezichtigen tijdens Monumentendag

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Op zaterdag 10 september 2016 wordt de jaarlijkse Open Monumentendag gehouden in Hoogezand- Sappemeer en Menterwolde. De opengestelde monumenten zijn op zaterdag en enkele ook op zondag gratis te bezoeken.

Dit jaar zal alles draaien om het thema Iconen & Symbolen in en rondom de open monumenten. Daarmee wordt verwezen naar beelden en tekens met een extra bijzondere betekenis. In de monumenten zie je ze overal, binnen en buiten, in ornamenten, in reliëfs in schilderingen. De monumenten zelf kunnen ook iconische waarde hebben in het landschap of in woongebieden. Kerktorens, molens, statige boerderijen, stations, schoorstenen en borgen zijn daar voorbeelden van.

Vanwege het thema Iconen en Symbolen is de R.K. Sint Willibrorduskerk in Sappemeer bij uitstek de locatie voor de openingsavond van de Open Monumentendag. De architect van deze kerk is dr. Pierre Cuypers, ook bekend van het Rijksmuseum en vanwege zijn werk zeker ‘een icoon’. De toren is -ook ’s avonds nog- beeldbepalend in de omgeving van Sappemeer en in de kerk zijn heel veel symbolen.

Tijdens de openingsavond vertelt mevrouw Aafke Holman, kunstenaar, hoe zij er toe gekomen is om de teksten van de Psalmen uit het Bijbelboek met verschillende kleuren verf in aquarellen uit te beelden. De 150 Psalmen zijn door haar ‘in kleur vertaald’.

De wethouders Oetra Gopal en Thea van der Veen verrichten dit jaar samen de opening