Schooljaar begint gezellig op Aletta Jacobs

HOOGEZAND - De zomervakantie is voorbij. De leerlingen basisonderwijs en voortgezet onderwijs zijn afgelopen maandag weer begonnen. Zo ook de 1487 leerlingen van de twee locaties van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand.

Altijd weer spannend voor de leerlingen, maar ook voor hun docenten, die na de zomervakantie weer alle namen van de voor hun nieuwe leerlingen in het geheugen moeten prenten. Daarom staat het programma in de eerste schoolweek op het Aletta grotendeels in het teken van ‘kennismaken’. In een gemoedelijke sfeer maken de leerlingen kennis met hun klasgenoten, hun mentor en de vakdocenten, door gezamenlijk aan allerlei activiteiten deel te nemen.

Dat wordt op verschillende manieren gedaan: traditiegetrouw gaan de nieuwe brugklassers van het Aletta (zie foto) in de eerste week een paar dagen op introductiekamp in de bossen van Noordlaren. Voor de hogere klassen is er een gevarieerd aanbod, zo staat er bijvoorbeeld een waddenexcursie naar Lauwersoog op het programma. Kan er actief worden deelgenomen aan het waterskiën in Veendam of aan het paalwerpen en kogelslingeren tijdens de Highland Games op de sportvelden rond school. Verder staan zeilen en kanoën op het Zuidlaardermeer en spelactiviteiten bij Ecomotion in Kolham gepland. En dan zijn er nog klassen die samen buiten de school ontbijten of onder leiding van een professioneel gezelschap een theaterstuk maken en opvoeren voor de nieuwe brugklassers.

En daarna is het hoog tijd voor de gewone lessen. Deels in vernieuwde lokalen, want er is voor en in de zomervakantie nog druk verbouwd. In de deelschool bovenbouw vmbo zijn bijvoorbeeld de lokalen in verband met landelijke vernieuwing van het vmbo - met als doel praktijkvakken beter te laten aansluiten op de regionale arbeidsmarkt en leerlingen meer ruimte te geven om vakken te kiezen die hun interesses en talenten prikkelen en uitdagen – aangepast. En kunnen de leerlingen van het Aletta na de zomervakantie weer gebruik maken van de prachtig verbouwde sportzalen naast de Europahal.