Buurt gaat vandalisme te lijf met app

HOOGEZAND - De afgelopen weken hebben zich een aantal incidenten voorgedaan in de Sportterreinstraat in Hoogezand. Dit betreft het vernielen van autospiegels, personen die zich zonder toestemming begeven bij woningen die te koop staan en poging tot inbraak. De bewoners van de straat hebben naar aanleiding van deze voorvallen de handen ineen gestoken en hebben het initiatief genomen een buurtpreventie te starten.

Het initiatief bestaat uit het instellen van een buurtapp waarin zij elkaar bij onraad kunnen waarschuwen en kunnen bijstaan waar dit nodig is. Daarnaast hebben zij borden laten maken waarop wordt aangekondigd dat dat er buurtpreventie aanwezig is als waarschuwing van ongenode gasten. Deze borden zijn bevestigd aan de lantaarnpalen aan de ingangszijden van de straat.

De ervaringen zijn erg positief. Als zich een incident voordoet is iedereen direct op de hoogte. De bewoners zijn betrokken en voelen zich ook betrokken. Binnen een paar dagen waren de borden geregeld en geplaatst! Een bijkomend voordeel is dat buren elkaar ook beter leren kennen en elkaar gaat opzoeken, en dat in de maatschappij dat men erg op zichzelf is.

Er zijn inmiddels al ideeën geopperd om gezamenlijk bijvoorbeeld een barbecue te organiseren. Maar dat is natuurlijk niet de eerste insteek geweest. Helaas hebben we te maken met incidenten waar niemand op zit te wachten. Bezittingen die kapot worden gemaakt en ongenode gasten rond je huis is echt geen prettige gedachte. Maar samen steken ze de handen uit de mouwen en zullen ze elkaar bijstaan.