Museumbuslijn voor het laatst

MIDDEN GRONINGEN - De museumbuslijn rijdt als proef een busdienst langs vijf musea in de nieuw te vormen gemeente Midden-Groningen. Op 3 september rijdt – voorlopig voor de laatste keer – volgens een vaste route een oldtimerbus van het Nationaal Busmuseum Hoogezand (NBM) langs een aantal musea naar het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) in Zuidbroek en terug.

De deelnemende organisaties op een rij: De Historische Brandweer Vrienden en Voertuigen (HBVV) is op 15 September 2009 opgericht door een aantal oud-leden van de brandweer Hoogezand - Sappemeer. Het museum is ingericht met brandweer voertuigen, motorspuiten, handbrandspuiten en vele kleine attributen die vroeger en tegenwoordig gebruikt worden bij de brandweer. Deze voertuigen zijn te bewonderen aan de Kleinemeersterstraat 158 te Sappemeer.

De Historische Scheepswerf Wolthuis kent een lange geschiedenis. Het is één van de oudste scheepswerven in de Groninger Veenkoloniën. Het is ook één van de weinige werven die nog bestaan. Het is zelfs de enige werf waar te zien en te ervaren is, hoe schepen vroeger werden gebouwd! Kijk aan de Noorderstraat 308 te Sappemeer hoe alles in zijn werk gaat!

Het Groninger Schaatsmuseum is een van de onverwachte parels in het gebied Midden Groningen. Aan de Noorderstraat 274 is een expositie Van Glis tot Klapschaats in een heel specifiek museum als onderdeel van de bustoer.

Hoe je ook voortbeweegt, zeker is dat het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) een bewogen geschiedenis over het spoor in beeld heeft gebracht. In het imposante stationsgebouw, dat helemaal in de stijl van 1865 is gerestaureerd, wordt het verhaal van de trein en de tram in het noordelijk deel van het land weergegeven. In vaste- en wissel exposities kan de bezoeker ontdekken hoe er werd gereisd per trein door de jaren heen. De nieuwste wisselexpositie is vanaf 3 juni te bewonderen aan de Stationsstraat 5 te Zuidbroek.

De meerdaagse busvakantie, of dat leuke schoolreisje, of gewoon per streekbus met uw ouders naar opa en oma. Maak opnieuw kennis met de autobus van vroeger. Naast bussen kent de collectie vele voorwerpen die te maken hebben met het busvervoer van toen. U ziet stad-, streek- en tourbussen uit verschillende decennia van de vorige eeuw. De expositieruimte kent vitrines met uniformen, kaartjes, dienstregelingen, reisgidsen en andere voorwerpen die met de bus te maken hebben. Het Nationaal Bus Museum bevindt zich aan de Productieweg 13 te Hoogezand. Aldaar zijn voldoende parkeerplaatsen beschikbaar.