Nostalgie ten top

SLOCHTEREN - Wat te denken van Keizerin Sisi en keizer Franz Joseph in staatsiekleding met vier kamerheren? Albert Kool van de Stichting Oud-Oranje legt het publiek op zeer charmante manier uit wie de figuranten vertegenwoordigen en wat de geschiedenis van dit keizerrijk is.

En altijd al willen weten wat het verschil is tussen de authentieke Groningse, Friese en Drentse klederdrachten? Ook deze bijzondere streekdrachten doen dit jaar mee. De romantiek van het reizen met paard en koets wordt voelbaar in alle facetten. Wie geen paard en wagen bezat, ging op de fiets. Ook daar zitten fraaie historische exemplaren bij; de deelnemers zijn gekleed in kostuums van toen. Nostalgie ten top op 3 september.

Historische rijtuigen zijn unieke verzamelingen. Op 3 september zijn ze van dichtbij te bewonderen bij het vertrek om 10.30 uur van manege ‘De Woldstreek” in Schildwolde, onderweg bij de rustpauzes en rond 16.00 uur bij de Fraeylemaborg in Slochteren. Een groot publiek kan kennismaken met zo’n dertig historische rijtuigen, getrokken door paarden of pony’s, in perfecte staat van onderhoud en uitgerust met traditionele tuigen. Koetsiers en passagiers zijn in stijl gekleed en de paarden glanzend gepoetst. De deelnemers willen laten zien trots te zijn op hun bezit en op het werk dat zo’n presentatie met zich meebrengt. Daarom doen ze mee aan de rit.