‘Het was een hele eer’

HOOGEZAND-SAPPEMEER - In de week voor de zomervakantie kregen 66 leerlingen die het afgelopen cursusjaar hadden deelgenomen aan het Cambridge Junior College hun schoolcertificaat uitgereikt tijdens een feestelijke happening op het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand.

Voor het laatst werden ze hierbij - in aanwezigheid van hun ouders, broertjes en zusjes en soms opa's en oma's - toegesproken door docent Engels José Nuijten. Na de zomervakantie gaat José namelijk met pensioen. Er was dan ook een hartelijk applaus van de aanwezigen voor de initiatiefnemer van het Cambridge Junior College. Het was José Nuijten die zes jaar geleden een pilot startte op het Aletta.

José heeft inmiddels het stokje overgedragen aan haar collega docenten Engels, want ook volgend jaar is er weer een Cambridge Junior College op het dr. Aletta Jacobs College. Extra lessen Engels voor de betere leerlingen, die naast het normale lesrooster worden gegeven. De deelnemers moeten aan het eind van elk leerjaar (1 t/m 5) het complete examen, de papers maken. Ze krijgen dan ook een schoolcertificaat. Het einddoel van de opleiding is het officiële CAE examen in Groningen (Cambridge Advanced English). Dat gebeurt als ze in 5 VWO zitten. Het CAE certificaat wordt beschouwd als zeer waardevol op buitenlandse universiteiten en natuurlijk staat het heel goed op het CV - Engels is tenslotte een wereldtaal.

José kijkt tevreden terug op 'haar' project. Of zoals ze zelf zegt: ,,Voor mij zit het erop, maar het was een hele eer om mee te werken aan dat waar het Aletta voor staat, het ontplooien van talent en het kansen bieden om boven jezelf uit te stijgen.’’