Blij en trots op diploma

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Het was elke avond gezellig druk in de theaterzaal van de school waar de geslaagde leerlingen van de afdelingen vmbo-bb+lwt, vmbo-kb (zie foto), mavo, havo en vwo in het zonnetje werden gezet.

Elke avond weer op een andere manier, maar altijd was er aan het begin van de avond een compliment van de directie en teamleiders voor de geslaagden. Daarnaast werden ze individueel toegesproken door hun eigen mentor voordat ze het diploma mochten tekenen. Traditiegetrouw bracht het docentenkoor tijdens de diploma avonden havo en vwo ook weer een aubade aan de leerlingen.

Op het Aletta is er oog voor talentvolle leerlingen op alle niveaus: excellente leerlingen worden tijdens de diploma-uitreikingen extra in het zonnetje gezet. Soms valt de eer te beurt aan een leerling die het hoogste cijfer op een vak scoort en soms ligt daar een andere reden aan ten grondslag; zoals bijvoorbeeld talent, passie, gedrevenheid of inzet.

Een algemeen compliment was er voor de vwo’ers: op deze afdeling slaagde maar liefst 58% van de leerlingen met een dubbel profiel. Dit jaar werden er voor het eerst landelijk Cum Laude diploma’s uitgereikt aan leerlingen voortgezet onderwijs die zijn geslaagd met een 8 of hoger, zonder onvoldoendes. Zo ook op het Aletta: aan vwo-leerling Koen Wetterauw en havo-leerling Nicole Post. De sectie Duits overhandigde tijdens de diplomering havo een boek aan Layla Hijazi, zij heeft het afgelopen jaar de meeste vooruitgang geboekt op dit vak.

Havo-leerling Laura Lahpor ontving uit handen van haar docent Frans de Prix du meilluur éleve au bac de français de l’année 2016 voor het hoogste cijfer op Frans. Op de afdeling vwo viel deze eer te beurt aan Denise Roukema. Gymnasiumleerling Chadia Mouhdi kreeg een laudatio van haar docent klassieke talen en ook nog een boek. Niet alleen voor haar hoge score op het vak Latijn, maar vooral ook voor haar inzet en motiverende houding.

De havo/vwo-leerlingen die landelijk behoren tot de top 10% van dit studiejaar en een gemiddeld cijfer op hun cijferlijst hebben van minimaal een 7,5 ontvangen een uitnodiging voor het lidmaatschap van de Socrates Honour Society: een platform voor hoogvliegers. Het is een landelijk, multidisciplinair netwerk van jonge, getalenteerde studenten die een bijzondere prestatie in het voortgezet of hoger onderwijs hebben neergezet. Dit jaar ontvingen AJC’ers Chadia Mouhdi, Victor Verduijn en Koen Wetterauw (allen vwo) en Nicole Post (havo) een uitnodiging.

De Maarten Voorzanger Prijs voor de beste prestatie op het beeldend vlak ging dit jaar naar Isabelle Blom uit vwo-6. Daarnaast kregen maar liefst 11 vwo-leerlingen en 3 havo-leerlingen een plusdocument uitgereikt.

Het plusdocument is een gevalideerde verzamelstaat die weergeeft wat een leerling aan plussen heeft laten zien naast de schoolresultaten (die worden vastgelegd in een diploma met bijbehorende cijferlijst).