Imkervereniging Zuidlaren laat de bijen zien

ZUIDLAREN - Op 10 juli tussen 10 en 16 uur opent de Imkervereniging Zuidlaren haar bijenstand voor het publiek tijdens de vijfde Landelijke Open Imkerijdag. Op meer dan tweehonderd plaatsen in het land kan het publiek een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de bijenhouderij, en dus ook in Zuidlaren.

Enthousiaste imkers vertellen over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren graag wat er komt kijken bij hun mooie hobby. Wat is er zoal te beleven? Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 – 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen van of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur.

Vers gewonnen honing is te proeven, u kunt in een bijenvolk kijken en misschien laat de bijenkoningin zich zien. Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. We hebben er allemaal wel over gehoord. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteden imkers tijdens de Landelijke Open Imkerij dag ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland. Ze geven voorlichting over het maken van bijenhotels en over wat geschikte bloemen zijn en waarom.

OP 6 augustus wordt er in Zuidlaren opnieuw een aan bijen gerelateerd evenement gehouden: De Markt van Melk en Honing. Deze markt is te bezoeken van 10.00 uur tot 16.00 op de Grote Brink. Lijkt het je leuk om zelf imker te worden? Wat is er voor nodig om met honingbijen om te gaan? Treed toe in de wereld van de imkers in het land, waarvan het merendeel is verenigd in de NBV.