Vroeger & Nu | De Hoogezandsterbrug

HOOGEZAND-SAPPEMEER - In deze vijfde aflevering van onze rubriek Vroeger en Nu gaan we naar de Hoogezandsterbrug in het centrum van Hoogezand. Op de opname van 1950 zien we de klapbrug over het Winschoterdiep. Dit kanaal werd gegraven rond 1634 en het diende onder andere voor het vervoer van turf, stro en fabrieksaardappelen.

Na het dempen van het Winschoterdiep in de jaren zestig van de vorige eeuw ontstond hier het kruispunt Hoofdstraat – Kerkstraat –Meint Veningastraat. Toen de verkeersdrukte toenam werd dit kruispunt voorzien van verkeerslichten. Rechts op dit markante kruispunt zien we het in 1726 opgerichte Logement, Posthuis en Regthuis, later hotel Roelfsema en sinds 1901 al weer generaties lang het alom bekende hotel, gerund door de familie Faber.

Daarnaast het woonhuis en de praktijk van dokter Jensema, nu in gebruik als notariskantoor en het oude postkantoor van Hoogezand, dat nu een woonbestemming heeft. Links op de foto is nog een tweede brug te zien: over het Kieldiep, nu de ingang van het Heveapad, waar in 1908 door Dirk Frans Wilhelmi de Hevea-rubberfabriek werd gesticht.

Voor opmerkingen of aanvullingen mailt u naar : histverhosap@gmail.com Meer over de historie van onze gemeente vindt u op: gemeentearchief.hoogezand-sappemeer.nl en www.historische-vereniging-hs.nl

© Beeld : Gemeentearchief Hoogezand-Sappemeer (1950) / Wim A.H. Rozema-HVHS