Veel belangstelling voor woningbrandoefening in Harkstede

HARKSTEDE - Dinsdag 14 juni namen ongeveer honderd belangstellenden een kijkje bij een oefening van de brandweer in een woonwijk in Harkstede. Blusploeg Harkstede simuleerde daar een woningbrand in een leegstaande woning. Met deze oefening wil de brandweer inwoners bewustmaken van de gevaren van brand en laten zien wat je kunt doen om brand te voorkomen.

De oefening vond plaats in een vrijstaande woning aan de Hamweg. Terwijl de blusploeg aan het werk was om de fictieve brand te bestrijden, legde een brandweerman uit wat ze aan het doen waren. Hij vertelde ook wat iemand zelf kan doen bij een woningbrand. Bijvoorbeeld dat je door rookmelders de kans kunt vergroten om je huis bij brand veilig te verlaten. De toeschouwers werden zo meegenomen vanaf de melding van de brand tot aan het ventileren van de woning.

Buurtbewoners waren nieuwsgierig en verzamelden zich in de tuin van de woning. Omdat het huis langs de route van de wandelvierdaagse ligt, trok de oefening nog extra publiek. Kinderen die langs wandelden, konden bovendien de brandweerauto van binnen bekijken. Na afloop maakten veel mensen van de gelegenheid gebruik om met specialisten van de brandweer na te praten over brandpreventie bij hen thuis.

De blusploegen oefenen regelmatig om vakbekwaam te zijn en te blijven. Dinsdag 21 juni oefent Hoogezand-Sappemeer vanaf 19.30 uur in een woonwijk in Kolham. Geïnteresseerden zijn van harte welkom aan de Berkenlaan 12.