Gouden Handen-award voor Martijn van Dijken

HOOGEZAND - De 16-jarige Martijn van Dijken uit Kolham, examenleerling van vmbo-techniek van het Dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand, is winnaar geworden van de Gouden Handen-award 2016. Van alle examenleerlingen techniek scoorde hij het hoogst in punten. ,,Zwaarwegend in het juryrapport waren vakinhoudelijke kennis, werkhouding en eigen initiatieven”, aldus Sieme Timmerman, techniekpromotor van het Aletta.

De prijs, bestaande uit een beeldje van kunstenaar Akmar Nijhof uit Amsterdam en een kist vol vakgereedschap, werd namens de beide Odd Fellowloges overhandigd door Geert Blaauw.

Het project Gouden Handen is een gezamenlijk initiatief van de Odd Fellows in Sappemeer en het Aletta en bedoeld als stimulans voor leerlingen van de afdeling techniek van het vmbo. Roel Nijhof gaf een toelichting op het beeldje, een witte hand die een gouden passer omhoog houdt. Nijhof: ,,De passer verwijst naar de mens die de wereld wil vormgeven door meten en afmeten, tevens ontstaat door de vorm de letter V van victory, het succes van de winnaar. Succes komt niet uit de lucht vallen, er moet hard voor worden gewerkt om te kunnen slagen. De witte hand geeft aan dat die van iedereen kan zijn. Odd Fellows, van oorsprong rondtrekkende bouwlieden, trekken bij bepaalde gelegenheden een witte handschoen aan zodat niemand kan zien wat je in het dagelijkse leven doet. Bij Odd Fellows gaat het er niet om wat je bent, maar wie je bent, hoe je als mens in de wereld staat.”

Hij sprak de wens uit dat dit beeld een bron van inspiratie mag zijn voor de winnaar. Voorafgaand aan de bekendmaking van de prijswinnaar sprak Harry Rosing namens het hoofdbestuur van de Odd Fellows. Hij benadrukte dat de maakindustrie kenmerkend is voor Hoogezand en noemde het belang van kennis en vakmanschap. Ook trok hij een parallel naar de eerste Odd Fellowloges, ruim tweehonderd jaar geleden opgericht door en bestaande uit vakbroeders afkomstig uit de maakindustrie.

Wethouder Ger Lindeman sprak namens de gemeente zijn waardering uit voor het initiatief van de Odd Fellows om de techniekleerlingen in het zonnetje te zetten. “Deze prijs onderstreept de belangrijke plaats die de techniekleerlingen van het vmbo straks in onze samenleving gaan innemen. Mensen met ‘denkende handen’ zijn belangrijker dan ooit.”

De bekendmaking van de prijs had plaats in de theaterzaal van het dr. Aletta Jacobs College in aanwezigheid van alle leerlingen vmbo-3 en 4 techniek en hun ouders. Ook de leerlingen uit klas 2 die volgend jaar de opleiding techniek gaan volgen waren present.