De Leinewijk in Nieuwe Compagnie

KIEL-WINDEWEER - In deze vierde aflevering van onze rubriek “Vroeger en Nu” gaan we naar de Leinewijk in Nieuwe Compagnie, even ten westen van Kiel-Windeweer. Het diep, waaraan de streek lag is deels gedempt. De naam Nieuwe Compagnie verwijst naar de Nieuwe Friesche Compagnie, die hier in 1647 begon met het ontginnen van het veengebied. Centraal in Nieuwe Compagnie staat de voormalige aardappelmeelfabriek De Toekomst uit 1900.

Deze ligt langs de Leinewijk die haaks staat op het oude diep. De Leinewijk maakt deel uit van een nieuw vaarcircuit waarmee het Zuidlaardermeer verbonden wordt met het Stadskanaal bij Bareveld. In het kader van dat project werd de dam, die bij Nieuwe Compagnie lag, vervangen door een sluis. In 1900 werd de aardappelmeelfabriek De Toekomst geopend. In 1968 fuseerde De Toekomst met De Twee Provinciën in Stadskanaal tot T.T.P. (Toekomst/Twee Provinciën).

In 1969 werd de fabriek gesloten en sinds de jaren ‘80 zijn de grote fabriekshallen in gebruik als overdekte wekelijkse vlomarkt. Op de foto uit 1920 zien we in het midden de directeurswoning en rechts van de klapbrug een woonhuis.

Voor opmerkingen of aanvullingen mailt u naar: histverhosap@gmail.com