3D-bril in de les

HOOGEZAND-SAPPEMEER - n de virtuele wereld gaan leerlingen zelfstandig en actief op zoek.

Met een virtual reality bril kunnen leerlingen kijken naar een virtuele werkelijkheid. Er zijn op dit moment verschillende VR-brillen op de markt, maar met een smartphone en een stukje karton kom je ook een heel eind. Voor weinig geld kun je dus al met virtual reality in de klas aan de slag gaan.

Docent Dijkstra vertelt: ,,In Google Street View kun je nu kiezen voor de Cardboard-weergave. Het Street View-beeld splitst zich dan waarna je de smartphone in de Cardboard plaatst. Je kunt nu de hele wereld bekijken door deze bril. Omdat je de wereld van zo dichtbij bekijkt, zie je enorm veel details en omdat je om je heen kunt kijken, is het net alsof je daar echt aanwezig bent. Zo was het bijvoorbeeld prachtig om te zien hoe alle leerlingen omhoog keken naar de enorme wolkenkrabbers op Times Square in New York. Dichter bij huis kun je leerlingen laten kijken naar het verschil tussen het laagveenlandschap en het rivierkleilandschap. Leerlingen zijn verbaasd over wat ze zien en nieuwsgierig naar meer. In de virtuele wereld gaan leerlingen zelfstandig en actief op zoek naar verschillen en daar leren ze veel van.”

Google heeft in meerde landen Google Expeditions uitgerold. Een app waarmee je met een VR-bril op een virtueel schoolreisje kunt maken. Dijkstra vertelt enthousiast: “Je kunt de app in de klas gebruiken en leerlingen meenemen naar verschillende locaties in de wereld. Terwijl leerlingen met de bril op om zich heen kijken verschijnt leerzame informatie over de locatie in beeld. Er zijn expedities beschikbaar naar het Great Barrier Reef in Australië, Buckingham Palace en nog veel meer prachtige locaties.’’