Paardenmarkt verplaatst

ZUIDLAREN - Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om de paardenmarkt tijdens de Zuidlaardermarkt in zijn geheel te verplaatsen. Op de brink tussen de Zuiderstraat en 't Achterom komt tijdens de eerstvolgende Zuidlaardermarkt op dinsdag 18 oktober 2016 een omheind paardenmarktterrein.

"Door de paarden een stap te verplaatsen, gaat hun welzijn met een sprong vooruit," vertelt burgemeester Marcel Thijsen. "De dieren krijgen meer rust en we kunnen beter toezien op hun welzijn. Bovendien verhoogt het de veiligheid voor de paarden, handelaren en het publiek."

Het nieuwe paardenmarktterrein ligt verder van de kermis en het uitgaansgebied dan de oude locatie. Hierdoor vernemen de dieren veel minder van de geluids- en lichteffecten van de kermisattracties. Dit jaar wordt er bovendien een geluidsscherm tussen de kermis en het paardenmarktterrein geplaatst. Ook wordt het rustiger tijdens de aanvoer, die vooral 's nachts plaatsvindt, want tot 05:00 uur mogen alleen vervoerders, handelaren met een reservering, dierenartsen en medewerkers van de organisatie van de Zuidlaardermarkt het omheinde marktterrein op. In de oude situatie was er sprake van een groot en uitgestrekt terrein dat niet afgesloten kon worden. Hierdoor konden derden de aanvoer en het rustig aanbinden van de dieren verstoren.

De verbeteringen die de organisatie de afgelopen jaren heeft doorgevoerd komen ook terug op het nieuwe marktterrein. Marcel Thijsen vertelt over de hoge en de lage aanbindpalen, waardoor paarden en pony's van ieder formaat goed aangebonden kunnen worden. En over de verstrekking van gratis hooi en drinkwater. "Maar we stoppen niet met het doorvoeren van verbeteringen, want het kan altijd nóg beter. Zo gaan we het nieuwe marktterrein 's nachts verlichten met groen licht. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat dit een positief effect heeft op dieren waardoor ze minder stress hebben."

Door de paardenhandel op één plek te concentreren ontstaat er een overzichtelijke situatie. Hierdoor kunnen de dierenartsen, de buitengewone opsporingsambtenaren en toezichthouders van de gemeente, de (dieren)politie en de inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hun taken gemakkelijker uitvoeren. Bovendien is er doorlopend toezicht op het paardenmarktterrein omdat de gemeente er bewakingscamera's plaatst.

De nieuwe paardenmarkt is omheind en de verschillende in- en uitgangen zijn duidelijk aangegeven. Op het nieuwe marktterrein is nog maar één ingang voor de paarden, die duidelijk gescheiden is van de publieksingangen. "Ook lopen er veel minder paarden door de menigte over de warenmarkt," zegt Thijsen, "want van het exportterrein naast het voormalige Prins Bernhardhoevecomplex loopt een speciale afgezette paardenroute naar het marktterrein."

Met dit besluit leggen B&W een belangrijke basis voor het voortbestaan van de paardenmarkt. Thijsen: "de paardenmarkt is onlosmakelijk verbonden aan Zuidlaren en heeft nog een echte handelsfunctie. Dat willen we graag voor Zuidlaren en de regio behouden. Daarbij zijn we blijvend op zoek naar een goede balans tussen de belangen van de dieren, handelaren en het publiek, waarbij het dierenwelzijn voor ons voorop staat." De gemeenteraad besluit eind juni nog over de toekenning van het budget voor de verplaatsing van de paardenmarkt.