Terug in de tijd met koetsentocht

SLOCHTEREN - Nog maar 125 jaar geleden werden lantaarnopstekers overbodig, omdat olielampen werden vervangen door elektrisch licht. Paardentrams en omnibussen verzorgden het openbaar vervoer. De twintigste editie van de Fraeylema Koetsentocht brengt deze tijd tot leven.

De eerste auto’s zagen het levenslicht in 1896; in de bebouwde kom mochten ze niet harder dan 10 kilometer per uur en daarbuiten 15 kilometer. Fietsen waren er vanaf 1800; de bromfiets werd in 1895 uitgevonden. Toch was gemotoriseerd vervoer nog beperkt; de EersteWereldoorlog werd grotendeels gevoerd met paard en kar. Je kunt je niet voorstellen hoezeer het leven in de laatste eeuw veranderd is.

Bijzonder is dat de Fraeylema Koetsentocht voor de twintigste keer het verleden vorm geeft met een authentieke koetsentocht, klederdrachten, modeshows en bijzondere antieke rijwielen. Dit jaar rijdt de Historische Fietsgroep Noord voor de tweede keer mee. U kunt opnieuw kijken naar de vélocipède, de ‘Hoge Bi’ uit 1870, vele antieke sport- en racefietsen, speciale constructies en versnellingen! Kom dus op 3 september om uw historische kennis op te frissen.

Paarden en rijtuigen horen bij de inventaris van de Fraeylemaborg. Er waren pronkstukken voor picknicks, de jacht, een representatieve begrafenis, trouwerij, theevisite, kastelentocht of

damesritje rond het middaguur. De koetsen werden gereden door de kasteelheer of dienstkoetsiers.