‘Ik had een lieve vader, eerlijk, sociaal’

HOOGEZAND - Ria van der Veen (61) uit Hoogezand ligt op haar buik op een tafel in het Gorechtparkin. EHBO-er Harry Keizer uit Annen behandelt een enorme blaar op de hak van Keizer. ,,Och jongen, ik ga al elf jaar naar de Vierdaagse in Nijmegen, ik ben wel wat gewend.’’ Kwestie van de blaar openprikken, de randjes bijknippen en veel talk er op. ,,Zodat de schoen niet gaat plakken.’’

Ria van der Veen heeft er al aardig wat rondjes om de vijver in het park opzitten. De Samenloop voor Hoop is een wandelmarathon van 24 uur waarmee geld wordt opgehaald voor de bestrijding van kanker. Honderden mensen lopen mee, van drie uur zaterdagmiddag tot drie uur zondagmiddag. Bijna iedereen heeft op de een of andere manier met kanker te maken gehad. ,,Mijn vader stierf aan kanker toen hij 61 was. Op het eind was er bijna niks meer van hem over. Ik was er bij toen hij stierf.’’ Ria van der Veen heeft het er acht jaar erg moeilijk mee gehad en nog steeds wel een beetje. ,,Ik had een lieve vader, eerlijk, sociaal. Hij is acht jaar lang iedere dag in mijn gedachten geweest.’’

Zo hebben vele mensen die meelopen in de Samenloop voor Hoop een verhaal. Er zijn tientallen groepjes die geld inzamelen voor het evenement en meelopen. De groep Wenslichtjes organiseerde een grote veiling in Hoogezand, de groep Schouder aan Schouder organiseerde een dartwedstrijd en verkocht de groep gehaakte items.

De meeste groepen hebben nu een kraampje ingericht waarin ze spullen voor het goede doel verkopen of loterijtjes hebben opgezet. Vriendinnen, families en collega’s. Anita Postma, Mirella Pinkster en Jolande Kuipers werken bij de C&A en hebben aanhang en vrienden gemobiliseerd. Ze blijven de hele nacht in het park. Er staat een tentje verderop voor het geval iemand echt graag wil slapen. De groep vriendinnen van Sandra Kroeze uit Kolham loopt ook mee. Een heftige 24-uur voor de groep want een van de leden in de groep is voor het evenement overleden aan kanker. ,,Het is nog heel vers, we wilden zeker doorzetten.’’ Ook het team van het Aletta Jacobs College doet mee. Ze hebben onder meer picknickbanken gemaakt die voor 35 euro worden verkocht.

De avond valt over het park. OM half elf is een korte ‘kaarsenceremonie’, met muziek, een gedicht, een dansact, een lied en twee minuten stilte. Langs het wandelpad rond de vijver staan honderden kaarsenzakken die het pad verlichten. Iedere zak is een verhaal. Het werk is nog lang niet gedaan.