Woldweg Kropswolde

KROPSWOLDE - In deze derde aflevering van onze rubriek Vroeger en Nu gaan we naar de Woldweg in Kropswolde, naar korenmolen De Hoop. Deze molen werd in 1923 gebouwd, nadat de vorige molen op deze plek was afgebrand. Voor de herbouw werd de afgebroken oliemolen De Hoop uit Vierverlaten bij Hoogkerk gebruikt.

De molen is een met riet beklede achtkant op een houten onderstuk, ook de kap is met riet bekleed. De lengte van de vlucht (de diameter) is 23,25 meter. Als werktuigen zijn twee koppels maalstenen in de molen opgesteld. Het gaat hier om een productiemolen, die voornamelijk voor de consumptie maalt. In 1979 en 1980 is de molen grondig gerestaureerd.

De molen is van buiten te bezichtigen. Naast de molen staat de molenwinkel waar verschillende soorten meel te koop zijn. De molen in Kropswolde is een grondzeiler en is in de provincie Groningen de enige nog overgebleven grondzeiler-korenmolen. Een grondzeiler is door de molenaar vanaf de grond te bedienen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de molen buiten bedrijf en raakte deze ernstig in verval. Eind jaren zeventig kwam de redding doordat de molenaarsfamilie Pot, die tevens eigenaar was van molen ‘De Zwaluw’ in Nieuwe Pekela, de molen aankocht en deze geheel als maalvaardige productiemolen werd gerestaureerd. Sindsdien maalt de molen consumptiemeel.

Meer over de geschiedenis van dit gemeentelijk monument leest u in het in 2014 gepubliceerde prachtige naslagwerk Kropswolde – Wolfsbarge, ruim twee eeuwen geschiedenis van de bewoners en hun huizen.

Voor opmerkingen of aanvullingen mailt u naar : histverhosap@gmail.com Meer over de historie van onze gemeente vindt u op: gemeentearchief.hoogezand-sappemeer.nl en www.historische-vereniging- hs.nl.