Het gaat veel te hard op de N33

VEENDAM/ZUIDBROEK - Op de rijkswegen N33 tussen Assen en Zuidbroek rijdt vijftig tot tachtig procent van de weggebruikers te hard. Dat blijkt uit onderzoek van Rijkswaterstaat en de politie. Rijkswaterstaat, politie en Openbaar Ministerie (OM) willen dit onveilige rijgedrag gezamenlijk aanpakken. Daarom werken ze de komende maanden samen aan extra voorlichting over de maximum snelheid en politiecontroles.

De afgelopen jaren zijn delen van de N33 omgebouwd tot dubbelbaans autowegen. Op autowegen geldt een snelheidslimiet van 100 kilometer per uur, tenzij anders aangegeven. Harder rijden op een dergelijke weg verhoogt het risico op een ongeval. Langs de N33 ligt geen vluchtstrook. Dat is de voornaamste reden waarom het erg gevaarlijk is om op deze wegen harder te rijden dan 100. Een kleine stuurafwijking kan er al voor zorgen dat een auto op hoge snelheid in de berm belandt.

Rijkswaterstaat en de politie vermoeden dat te hard rijden hier komt doordat het karakter van de dubbelbaans autowegen lijkt op een autosnelweg. Dat hier een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur geldt, lijkt onbekend bij veel weggebruikers. Daarom willen de partijen de geldende snelheidslimiet met voorlichting onder de aandacht brengen en benadrukken waarom het belangrijk is om niet te hard te rijden. Dat gebeurt onder andere met grote mottoborden, die deze en volgende week langs de N33 worden geplaatst. Daarnaast zal de politie tijdelijk extra controleren. Hierbij zet de politie ook dashcams in: camera’s in politieauto’s die het gedrag van weggebruikers registeren. De inzet van deze beelden helpt de politie om weggebruikers een spiegel voor te houden en hen bewust te maken van (de risico’s van) hun gedrag.