Met historische bus langs musea

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Op zaterdag 4 juni 2016 wordt bij wijze van proef een busdienst langs vijf musea in de nieuw te vormen gemeente Midden-Groningen georganiseerd. Langs een vaste route rijdt een oldtimerbus elk uur van het Nationaal Busmuseum Hoogezand (NBM) naar het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) in Zuidbroek en terug.

Zo ontstaat er die dag een pendelrit tussen de deelnemende musea, waarbij naar keuze elk uur kan worden ingestapt/uitgestapt. Deelnemers bepalen dus zelf bij welk museum ze uitstappen en of ze langer of korter willen blijven. De organisaties zullen de bezoekers een aantrekkelijk programma aanbieden, van tentoonstellingen en demonstraties tot en met rondleidingen, zodat deze eerste zaterdag van de maand mogelijk kan uitgroeien tot een echte museumbuslijn.

Wanneer men per auto komt is het aantrekkelijk te starten bij het Nationaal Bus Museum in Hoogezand omdat hier voldoende parkeerruimte is. Komt men met het openbaar vervoer, dan is het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek de ideale startplek, want minimaal elk half uur stoppen en vertrekken er treinen van/naar de richtingen Veendam, Groningen en Bad Nieuweschans.

Deze musea doen mee:

De Historische Brandweer Vrienden en Voertuigen (HBVV) is op 15 September 2000 opgericht door een aantal oud-leden van de brandweer Hoogezand - Sappemeer. Het museum is ingericht met brandweer voertuigen, motorspuiten, handbrandspuiten en vele kleine attributen die vroeger en tegenwoordig gebruikt worden bij de brandweer. Deze voertuigen zijn te bewonderen aan de Kleinemeersterstraat 158 te Sappemeer.

De Historische Scheepswerf Wolthuis kent een lange geschiedenis. Het is één van de oudste scheepswerven in de Groninger Veenkoloniën. Het is ook één van de weinige werven die nog bestaan. Het is zelfs de enige werf waar te zien en te ervaren is, hoe schepen vroeger werden gebouwd. Kijk aan de Noorderstraat 308 te Sappemeer hoe alles in zijn werk gaat.

Het Groninger Schaatsmuseum is een van de onverwachte parels in het gebied Midden-Groningen. Aan de Noorderstraat 274 is een expositie ‘Van Glis tot Klapschaats’ in een heel specifiek museum als onderdeel van de bustoer…

Hoe dat je ook voortbeweegt, zeker is dat het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum (NNTTM) een bewogen geschiedenis over het spoor in beeld heeft gebracht . In het imposante stationsgebouw, dat helemaal in de stijl van 1865 is gerestaureerd, wordt het verhaal van de trein en de tram in het noordelijk deel van het land weergegeven. In vaste- en wisselexposities kan de bezoeker ontdekken hoe er werd gereisd per trein door de jaren heen. De nieuwste wisselexpositie is vanaf 3 juni te bewonderen aan de Stationsstraat 5 te Zuidbroek.