Film ‘Sappe’ steeds concreter

Hoogezand-Sappermeer - Het plan voor de film Sappe de Pachtinner van Paul Bezuijen heeft de mediaprijs van de NAM gewonnen. De spannende kinderfilm moet nu gemaakt worden. Bezuijen zoekt acteurs, grimeurs, technici. Liefst uit Hoogezand-Sappemeer, de plaats waarin de film zich afspeelt.

In het verhaal volgen we Stijn, Kim en Fayza die samen een avontuur beleven in Hoogezand-Sappemeer en omstreken. Ze krijgen hierbij hulp van de dominee en een kluizenaar. Het script voor de film is losjes gebaseerd op de ontstaansgeschiedenis van Sappemeer. Waarbij de mythe van Sappe de Pachtinner als leidraad is genomen. In de uiteindelijke film is deze sage door middel van een verteller en flashbacks terug te zien.

,,De rollen van Sappe en de fotograaf/kluizenaar zijn al ingevuld’’, vertelt Bezuijen. ,,Verder is het de bedoeling om op zoek te gaan naar acteurs uit de omgeving. Belangrijke rollen die nog over zijn gebleven zijn die van de drie kinderen, de dominee, de vader van Fayza en de man met de metalen stok. Voor de volwassen personages wil ik een casting gaan doen hier in de buurt en eventueel nog enkele lokale toneelverenigingen bezoeken.’’

Het is de bedoeling dat de film in de zomer van 2017 wordt gedraaid. De film speelt zich af in drie verschillende periodes. Allereerst is er de proloog die zich afspeelt in het jaar 1986. Dit is het jaar dat in het noorden van Nederland de aardbevingen begonnen. De tweede periode, waarin het grootste gedeelte van het verhaal zich zich afspeelt is 2016. Als laatste is er nog de geschiedenis van Sappe zelf die door de dominee wordt verteld en door middel van flashbacks wordt verfilmd. Dit gedeelte wordt op locatie gefilmd zodat het lijkt alsof het zich in de 17de eeuw afspeelt.

De film is een mooie manier om de monumenten die Hoogezand-Sappemeer rijk is zowel van binnen als buiten te laten zien aan het publiek. Voor de mysterieuze scenes in de film heeft Bezuijen zijn oog laten vallen op bijvoorbeeld de Koepelkerk, Borg Welgelegen, de begraafplaats, de Damkerk en het moeras. Maar behalve om de mooie plekken in de gemeente, gaat het ook om de mensen. Paul Bezuijen: ,,Door dit project wil ik een diverse groep inwoners uit Hoogezand-Sappemeer samen te brengen om te werken aan een leuk en leerzaam filmwerk. Denk aan timmerlieden voor de decors, schmink specialisten, geluids- en lichtmannen en toneelspelers.’’