Jort Kelder trekt ten strijde op Fraeylemaborg

SLOCHTEREN - Tijdens de Pinksterdagen gaat de Fraeylemaborg terug naar de roerige tijden van de 16de eeuw! In het park achter de borg zorgt een kampement met ruim tachtig historisch geklede bewoners voor opwinding en vermaak. Naast het boeiende kampleven met allerlei demonstraties zijn er schijngevechten, wapenhandelingen en natuurlijk kanonschoten.

Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de VKVB, de Vereniging Krijgshistorie Vesting Bourtange. Bijzonder deze keer is dat op beide dagen opnames worden gemaakt voor het tv-programma Ten strijde, waarbij presentatoren Jort Kelder en Pieter Jan Hagens actief gaan meedoen aan dit historische evenement.

De soldaten houden wapenexercities, ze raken slaags met elkaar en laten zien hoe je met een rapier moet vechten. Een spreekstalmeester geeft uitleg. Er wordt op authentieke manier gekookt en de slaaptenten kunnen worden bezichtigd. In de veldsmidse wordt gedemonstreerd hoe kogels worden gesmeed.

Natuurlijk valt er van alles te eten en te drinken, waaronder een geurig varken aan het spit. Speciale aandacht is er voor kinderen. Ze kunnen exercitie leren lopen met een bezemsteel of vechten met een kinderpiek. Er is een leuke speurzoektocht over de tachtigjarige oorlog. Kinderen kunnen een kogel meekrijgen die gegoten is in het kamp.

Bij dit historische evenement is ook de toegang tot de Fraeylemaborg en het Koetshuis (met de tentoonstelling Toen gewoon, achteraf bijzonder) inbegrepen. Bovendien draait in de filmzaal in het Koetshuis de film “Oorlog tussen borg en schans van Slochteren”. Op beide Pinksterdagen 15 en 16 mei speelt alles zich af tussen 10.30 en 17.00 uur.