Basisscholieren maken circusacts

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Vijf basisscholen uit de gemeente Hoogezand-Sappemeer hebben meegewerkt aan het circusproject van het dr. Aletta Jacobs College. Leerlingen uit havo-4 met het vak BSM (Bewegen Sport en Maatschappij) organiseerden het project op het Ruimteschip, de Nico Bulderschool, de Van Heemskerckschool, De Zwaaikom en Jenaplanschool ’t Vlot.

De AJC-leerlingen moeten in groepjes van 4 de lessen voorbereiden en de dag zelf organiseren. Ze leren de kinderen uit groep 3 allerlei onderdelen die met het circus te maken hebben: oefeningen om te leren balanceren, acrobatiek op de tumblingbaan, jongleren met diverse atrributen en behendigheidsspelletjes.

Het circusproject is een vast onderdeel van het keuzevak BSM (Bewegen Sport en Maatschappij) dat op de havo wordt gegeven. Diverse basisscholen uit de gemeente werken er graag aan mee, alleen al om het feit dat de hun leerlingen het een feest vinden om mee te doen. Aan het eind van de les poseren ze dan ook graag als volleerde circusartiesten voor de foto. Voor de instructeurs uit havo-4 is het een prachtige kans om het geleerde in de praktijk te brengen en het enthousiasme van de jonge kinderen te ervaren. Na afloop worden de AJC’ers namelijk beoordeeld op hun kunnen – voorbereiding, organisatie, uitleg, presentatie en begeleiding - door hun docent Marc Drenth.

Niet op alle vo-scholen wordt BSM aangeboden. Het Aletta heeft er voor gekozen om dit op de havo wel te doen. Leerlingen die een studie willen doen als: ALO, PABO, fysiotherapie, medicijnen, sportmanagement, bewegingstherapie, bewegingswetenschappen of een politieopleiding willen volgen of in het leger willen hebben er voordeel bij. Ook voor een (vrijwillige) baan als trainer, coach, scheidsrechter of iets dergelijks is het een mooie basis.