Sappe wint mediaprijs

Sappemeer - Sappemeer Filmmaker Paul Bezuijen ontving maandagavond 25 april in borg Ewsum de Publieksprijs Leefbaarheid voor mediaprojecten uit handen van Gerald Schotman voor een film die zijn wortels heeft in Sappemeer. Voor zijn filmproject ‘Sappe de pachtinner’ verzamelde Bezuijen meer dan 2500 stemmen van het publiek.

Met zijn prijs in de hand legde Bezuijen kort uit waar zijn film over gaat. Sappe de pachtinner wordt een spannende kinderfilm die losjes gebaseerd is op de sage die de ontstaansgeschiedenis van Sappemeer vertelt, en waarin de inwoners van de streek jaarlijks pacht moesten afdragen aan de boosaardige Sappe. De film wordt samen met inwoners van Hoogezand-Sappemeer gemaakt. Bezuijen was erg blij met zijn prijs: ,,Bedankt dat ik nu deze vette film mag maken”.

Begin januari vroeg het NAM Leefbaarheid- en Duurzaamheidsprogramma Groningers om ideeën in te dienen op het gebied van media die het gebied boven het Groningen-gasveld weer op een positieve manier onder de aandacht brengen. Dertig ideeën kwamen binnen, variërend van fotoboek tot documentaire. Uiteindelijk selecteerde een onafhankelijke jury zestien projecten waar het publiek tot 15 april 16.00 uur op kon stemmen. In totaal werd er meer dan 10.000 keer gestemd op de zestien projecten.

Naast Sappe de pachtinner werden de projecten Trilploat, Spinbarg, Verhalen van de Eems- Dollardkust, Echte Groningers, Ruim Leven, Te gast bij de boer en Van djinns en witte wieven door de jury beloond met een toekenning. Marjon Edzes (juryvoorzitter): ,,Elke jury zal zeggen dat het moeilijk kiezen was, en ook in ons geval was dat het geval. We waren echt blij verrast met de prachtige ideeën die we binnenkregen.”