Groningers liggen wakker van bevingschade

HOOGEZAND-SAPPEMEER - Slapeloosheid, irritatie en concentratieproblemen. De aarbevingen in Groningen missen hun uitwerking op de Groningers niet. Mensen vaker aardbevingsschade aan de woning oplopen, hebben vaker gezondheidsklachten dan mensen die dit maar één keer meemaken. Die laatste groep ervaart net zo veel klachten als Groningers zonder schade. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Mensen die vaker te maken krijgen met bevingsschade hebben last van slapeloosheid, irritatie en concentratieproblemen, buik- of maagklachten, gewrichtsklachten, hoofdpijn en hartkloppingen. ,,Anderhalf keer zo veel mensen in deze groep heeft regelmatig last van negatieve gevoelens zoals neerslachtigheid of een gebrek aan controle over hun leven'', stellen de onderzoekers.

Groningers met meerdere schades voelen zich ook minder veilig. De onderzoekers concluderen ook dat gaswinning, de veroorzaker van aardbevingen, geen gevolgen heeft voor de algemene gezondheid. De onderzoeker van de universiteit merkt op: ,,Deze mensen zijn geen klagers. Hun klachten moet je serieus nemen. De zorg voor de mensen in dit gebied moet voorop staan, met name bij mensen die voor de zoveelste keer schade krijgen.

De Groninger Bodem Beweging (GBB) noemt deze reactie ‘positief bedoeld maar tegelijkertijd beklemmend’. ‘Niet de gaswinning, de veroorzaker van de klachten, moet omlaag maar de bewoners moeten worden ontzorgd. Slachtofferhulp zonder de dader aan te pakken. Het is belangrijk er op te wijzen dat het steeds terugkomen van schade niet ophoudt zolang de gaswinning doorgaat’, aldus GBB.

Stientje van Veldhoven, lid van de Tweede Kamer voor D66 vindt het ‘belangrijk dat de gezondheidsklachten die Groningers hebben worden erkend.’

D66 wil dat Nationaal Coördinator Groningen Alders naast oog voor de stenen ook oog heeft voor de mensen. ,,Hulpverleners moeten sneller en laagdrempeliger hun hulp aanbieden.’’