Twee landelijke primeurs in gemeente HS

WESTERBROEK - Op de Pastorielaan in Westerbroek is voor het eerst in Nederland oriëntatie-markering in de vorm van witte stippen aangebracht. Ook nieuw zijn de gele waarschuwingsdriehoeken aan het begin en het eind van het fietspad, waardoor gebruikers kunnen zien of er sprake is van gladheid. Hiermee heeft de gemeente Hoogezand-Sappemeer twee landelijke primeurs.

Voor het eerst in Nederland is hoog reflecterend materiaal in de vorm van stippen als oriëntatie-markering toegepast. Ze zijn aangebracht om de zichtbaarheid van het fietspad te vergroten en daarmee de veiligheid te verhogen. Dit gebeurt zonder straatverlichting waardoor ook nog eens duurzaam wordt omgegaan met energie.

Deze markering is uniek en nog niet eerder toegepast. De reflecterende eigenschappen zijn beter dan de standaard wegmarkeringen en bedoeld om het fietspad zowel overdag als in het donker beter te kunnen volgen. De gebruikers moeten beschikken over goede verlichting om er voordeel van te hebben. De stippen hebben een diameter van 248 mm en zijn om de 5 meter in het midden van het betonpad aangebracht.

Naast de reflecterende stippen is er aan het begin en het eind van het fietspad een gele driehoek op het betonpad aangebracht. Bij vorst waarschuwen de driehoeken de fietsers op mogelijke gladheid. Zodra het vriest verschijnt in het rood een ijskristal in de gele driehoek.

De maatregelen om het fietspad veiliger te maken zijn ontstaan op aandringen en in samenspraak met de dorpsvereniging Westerbroek. Beide primeurs zijn geleverd door het noordelijk bedrijf PolyCiviel die meer aan innovaties doet op het gebied van wegdekreflectie.