Bevolkingsonderzoek naar borstkanker

MUNTENDAM/ZUIDBROEK - ,,Een leuk onderzoek is het niet, maar je weet waar je het voor doet.’ Anneke Schouten is 58 jaar en doet al sinds haar 50-ste mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Om de twee jaar laat zij een mammografie maken in de mobiele onderzoekswagen van Bevolkingsonderzoek Noord.

Begin juni start het bevolkingsonderzoek borstkanker in gemeente Menterwolde. De onderzoekswagen wordt als eerste geplaatst in Muntendam, op het parkeerterrein Julianaplein aan de Nieuweweg. Eind juni wordt de onderzoekswagen verplaatst naar Zuidbroek, naar het parkeerterrein nabij Dorpshuis De Broeckhof.

,,Tot nu toe gelukkig altijd met een goede uitslag’’, vervolgt Schouten. ,,Maar in mijn omgeving heb ik al meerdere malen gehoord dat een uitslag niet goed was. Maar gelukkig waren ze er op tijd bij!’’

Een op de acht vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. De meeste van deze vrouwen zijn ouder dan 50 jaar. Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar krijgen om de twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit onderzoek is gratis. Deelname is vrijwillig.

Het onderzoek bestaat uit het maken van een mammografie (röntgenfoto). Anneke: ,,Het onderzoek is niet prettig en kan best pijnlijk zijn.’’ Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt. Dit is nodig om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide laboranten. Zij zijn specialisten in het maken van een mammografie.

De röntgenfoto’s worden beoordeeld door twee speciaal hiervoor opgeleide radiologen. Zij beoordelen de foto’s onafhankelijk van elkaar. De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien borstkanker kunnen zijn. Als een cliënt al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, dan worden de nieuwe foto’s ook vergeleken met de oude foto’s.

Door het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks ongeveer 775 vrouwen minder aan borstkanker. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek na drie keer deelnemen 50% minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte.