Miss Oktoberfest Veendam is bekend

Veendam - De felbegeerde titel voor Miss Oktoberfest gaat naar Laura Meijer (20). Zij wordt het gezicht van het Oktoberfest Veendam 2016.

Het typische Duitse feest vindt plaats op 8 oktober. Voor de Miss is een actieve rol weggelegd in de aanloop naar het evenement. De dames presenteerden gisteravond hun plannen waarmee zij het feest willen gaan promoten. 

Bierpul schuiven

Laura Meijer (20) uit Wildervank en Danniek Sinnema (19) uit Muntendam zetten hun ideeën uiteen. De derde deelnemer Sigrid Nijveen (19) uit Muntendam was verhinderd en liet de presentatie aan zich voorbij gaan. Bierfietsen, dansgroepen, Duitse lekkernijen en bierpul schuiven passeerden de revue. Welke plannen ook echt worden uitgevoerd is nog niet bekend.

Vriendinnen

Saillant detail: Danniek en Laura kennen elkaar goed, het zijn al jaren goede vriendinnen. De strijd tussen de dames werd achter de schermen steeds heviger. Onderling hoorden zij elkaar uit over de plannen van de ander. ,,Ik heb Danniek niet verteld wat mijn plannen waren’’, zegt Laura. Zij hield de lippen stijf op elkaar.

Fred van Loenen (51), de organisator van het grote evenement, is blij met Laura. ,,De dames waren erg aan elkaar gewaagd, maar Laura kwam toch net iets beter uit de bus. Zij legde concreter uit hoe zij kon bijdragen.’’

Lange biertafels

Het Oktoberfest op 8 oktober bestaat uit twee evenementen. Van Loenen: ,,Van 19.00 tot 22.00 kunnen bedrijven uit Veendam en omgeving een biertafel boeken op het benefietgala. Daar krijgen ze een Gala-arrangement voorgeschoteld. Een Duitse biertafel kost 600 euro. Dat bedrag gaat naar Stichting Leergeld, een Stichting die opkomt voor kinderen in de knel.

Stichting Leergeld

Kinderen uit de regio Veendam, Pekela, Menterwolde, Oldambt, Bellingwolde, Stadskanaal en Vlagtwedde die vanwege financieel onvermogen van hun ouders in de knel zitten en daarom niet mee kunnen doen aan activiteiten die voor hun ontwikkeling zo belangrijk zijn.

Vertroeteld

,,Een tafel is voor zes personen en de mensen krijgen een typisch Duits drie-gangenmenu voorgeschoteld’’, vertelt Van Loenen. ,,De maaltijd wordt voorbereid door topkoks en bezoekers worden vertroeteld door personeel van de Hotelschool in Groningen. De bedoeling is dat aan tafel wordt bediend en dat deze bediening ook Duits spreekt.’’ Van Loenen wil 20.000 euro inzamelen voor het goede doel.

Burgemeester

De organisator benaderde burgemeester Sipke Swierstra van Veendam om op 8 oktober het grote houten fust aan te slaan. De burgervader heeft tot nu toe nog niet op zijn verzoek gereageerd.

Goedkopere biertafels

Vanaf 21.00 begint het ‘traditionele Duitse Oktoberfest’. ,,Die biertafels zijn bedoeld voor acht personen. Voor vriendengroepen, familie, collega’s of teamgenoten. Een tafel kost 280 euro. Voor dat geld krijgen mensen 50 consumptiemunten en traditionele Duitse gerechten voorgeschoteld’’, aldus Van Loenen.

Commotie

De organisatie richt de pijlen op Veendam en omgeving, maar ook op Duitsland. Van Loenen was verbaasd door de grote commotie die is ontstaan nadat hij de verkiezing voor de Miss Oktoberfest uitschreef.

Hij werd overspoeld door reacties van meiden die graag Miss wilden worden. Leuk feitje: ,,Bijzonder veel mannen hebben zich aangemeld voor een plek in de jury . Zij zagen het wel zitten om de dames te keuren.’’

De kaartverkoop start vanavond (vrijdagavond) om 19.00