Humanitas start spreekuur in Harkstede

Harkstede - De afdeling Hoogezand-Sappemeer /Slochteren van Humanitas start op 12 april 2016 met een wekelijks spreekuur in de Appelhof in Harkstede. Voorlopig is op iedere dinsdagmorgen van 9.30 tot 10.30 uur iemand van de activiteit Paperaszo aanwezig om mensen te helpen bij het invullen van formulieren en ondersteuning te bieden bij het oplossen van financiële problemen.

Het is de bedoeling dat in het spreekuur hulp direct geboden wordt voor kleine problemen. Is het ingewikkeld en moet er meer tijd aan besteed worden, dan zal een afspraak gemaakt worden. De klant kan naar het kantoor in Hoogezand komen of een vrijwilliger komt bij de klant thuis.

Het spreekuur is speciaal bedoeld om contact te maken en de inwoners van Harkstede in de gelegenheid te stellen in de eigen omgeving de hulp van een vrijwilliger van Humanitas in te roepen. In de toekomst hoopt het bestuur dat ook voor ander activiteiten, waar een beroep gedaan kan worden op de ondersteuning van vrijwilligers van Humanitas, daar een afspraak gemaakt kan worden. Het bestuur van Humanitas is blij met de mogelijkheid doe de bewonerscommissie van de Appelhof biedt.om het spreekuur hun gebouw te houden. 

Vanaf 2008 wordt er door vrijwilligers van Paperaszo van Humanitas al een spreekuur gehouden in de gemeente Slochteren. Dit spreekuur vindt plaats in Slochteren in het oude Rabobankkantoor aan de Hoofdweg 1-2. Dit spreekuur vindt plaats op de woensdagmorgen van 10.00 tot 11.00 uur. Het spreekuur van Paperaszo van Humanitas in Slochteren is daar zo succesvol, dat besloten is om ook in Siddeburen en Harkstede een spreekuur te open. Het spreekuur in Siddeburen in de Rabobank is op 1 maart van start gegaan en is op iedere woensdag van 11.30 tot 12.30 uur.

Uit cijfers blijkt dat steeds meer inwoners van Slochteren de weg weten te vinden naar Humanitas. Door de verslechterende economische omstandigheden doen steeds meer mensen een beroep op de vrijwilligers van Humanitas om hen te helpen. Door de ingewikkeldheid van veel formulieren zijn veel mensen niet meer in staat zelf de administratie op orde te houden, waardoor men of in de problemen komt of te laat aanvragen doet voor bijvoorbeeld de zorgtoeslag. De vrijwilligers van Paperaszó proberen de mensen zodanig te helpen, dat ze na enige tijd zelf weer hun administratie op orde kunnen houden. Ook wordt ondersteuning geboden bij het aanvragen van diverse inkomensondersteunende maatregelen. In Harkstede loopt momenteel ook de kanskaartenactie. De ervaring is dat veel mensen achteraf alsnog contact met Humanitas zoeken, omdat ze toch hulp nodig hebben. Deze mensen kunnen nu ook gebruik maken van het spreekuur.