Annette LM Schmidt fotografeert pianovirtuozen en exposeert

HOOGEZAND - De expositie ‘Musicians at Work’ van de Hoogezandse Annette LM Schmidt wordt zaterdag 12 januari geopend. Deze talentvolle fotografe uit onze gemeente viel de eer te beurt om de bekende pianisten Wibi Soerjadi en Hugo Sloterdijk te mogen portretteren.

Pianist Wibi Soerjadi heeft zich onder andere tot doel gesteld de klassieke muziek voor een breed publiek toegankelijk te maken. Annette vertelt dat ze door Bladmuziekwinkel Terts & Toets in Groningen in 2017 werd uitgenodigd voor de presentatie van het door Soerjadi gecomponeerde sprookjesboek 'Once Upon A Time'. Ze zegt: ”Met gezonde spanning wachtte ik op zijn komst en ik vroeg de eigenaar van de winkel of ik Wibi Soerjadi mocht fotograferen. Voor de zekerheid had ik mijn fototoestel meegenomen.”

Haar middag kon niet meer stuk toen ze toestemming van de pianist kreeg. Annette: “Het was een bijzondere en mooie beleving die middag. Door zijn verhaalvertelling, maar vooral ook door zijn virtuoze spel wist Wibi Soerjadi de sprookjes tot leven te brengen op zijn piano. Hij nam de aanwezigen mee in zijn wereld. Hij straalde rust uit. Hierdoor lukte het mij ook om me te concentreren en de rust te vinden voor de fotografie. Lettend op het licht dat op zijn handen viel, de vorm van zijn postuur, de uitdrukkingen en emoties op zijn gezicht. Het was het begin van een fotoserie.”

Expositie ‘Musicians at Work’

De expositie ‘Musicians at Work’ is van 12 januari t/m 12 april 2019 te zien bij Muziek Organisatie Noord aan de Bieslookstraat 23 in Groningen. Deze organisatie maakt het mogelijk dat Annette LM Schmidt de foto’s, die ze op verschillende momenten van Wibi en ook van Hugo maakte, tentoon kan stellen. Zo portretteerde ze Wibi Soerjadi op 2 januari jl. tijdens het Nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw in Amsterdam. En was ze in 2018 aanwezig bij de Masterclass die de pianist gaf in Groningen. Ook maakte ze onlangs foto’s tijdens een van de salonconcerten ‘Wibi at the Movies’, met zowel Wibi Soerjadi als Hugo Sloterdijk achter de vleugel.

Annette: “Hugo Sloterdijk is een jonge concertpianist, die na het conservatorium in Groningen zijn studie in 2017 voortzette bij Wibi Soerjadi. Het was een eer om deze twee virtuozen te mogen fotograferen. Ook Hugo Sloterdijk bezorgde mij namelijk kippenvel toen ik hem voor het eerst hoorde spelen. Het was betoverend mooi en zo intens.”

Opening expositie

Pianist Hugo Sloterdijk zal zaterdag 12 januari de expositie ‘Musicians at Work’ openen en uiteraard kunnen de bezoekers dan ook genieten van zijn prachtige pianospel. Wie de opening van de tentoonstelling van Annette bij wil wonen is vanaf 15.00 uur van harte welkom bij Muziek Organisatie Noord in Groningen.