Banengroei bij Koopman Warehouse door overname

HOOGEZAND - Koopman Warehouse in Hoogezand heeft een nieuwe eigenaar. Het gigantische pand aan de Industrieweg is overgenomen door Wildeman Storage & Logistics uit Delfzijl. “Een mooie boost voor de werkgelegenheid hier in de regio”, aldus directeur Jos Wildeman.

Koopman Warehouse was onderdeel van Koopman Logistics Group in Leek. Al ruim twee jaar werkte Wildeman nauw samen met Koopman in Hoogezand. En nu dus een overname.

Delfzijlster Jos Wildeman is een geboren ondernemer. Op zijn vijfde runde hij zijn eigen groentetuin en had hij drie legkippen. Buurtbewoners vonden zijn ‘folder’ in de brievenbus. Middels de gele post it briefjes bood hij zijn koopwaar tegen vergelijkbare prijzen als de groenteboer. “Het regende bestellingen”, grijnst Wildeman. “Inventief als hij was op zijn zevende kocht hij – tegen zelf bedongen korting – de boel maar in bij de lokale groenteboer om dit vervolgens te verkopen, want de vraag oversteeg het aanbod.

En dit ondernemen liep als een rode draad door zijn jeugd. Voordat hij de MTS en vervolgens de studie Technische Bedrijfskunde voltooide, had hij eveneens een bedrijf op poten gezet dat tuinen onderhield in Delfzijl. Hij had zelfs al meerdere mensen in dienst en die winst stak hij in beleggingen.

Na zijn studietijd ging hij de logistiek in en is hij vijftien jaar directeur geweest van een logistiek bedrijf dat onder zijn hoede uitgroeide tot een onderneming met drie vestigingen. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan en hij wilde zijn eigen bedrijf. “Drie jaar geleden met nul klanten en slechts een prognose, kreeg ik groen licht voor Wildeman Storage & Logistics op het Chemiepark in Delfzijl. Een bedrijf dat niet slechts van A naar B vervoert, maar totale maatconcepten voor de klant maakt en uitvoert, zowel qua opslag als op logistiek gebied.” Het bedrijf verzorgt de opslag, overslag, herverpakking en logistiek van gevaarlijke stoffen. Een nieuwe voorziening in de omgeving en het bedrijf groeide snel.

Bedrijfsmatig kwam Wildeman in contact met Koopman en kwam er een samenwerking tot stand. Hij huurde het pand voor een gedeelte en met grotendeels zijn eigen team ging Wildeman ook aan de slag in Hoogezand. “Het mooie van deze locatie is dat er 3.000 palletplekken geschikt zijn voor de opslag van gevaarlijke stoffen. En dat is in het Noorden uniek, mede door het formaat in combinatie met de opslag van niet gevaarlijke stoffen.”

De loods biedt plaats aan een totaal van 25.000 pallets. Uiteindelijk kwam het tot een overname. “Koopman is een heel goede speler op transportgebied, maar heeft geen kennis van warehouse, oftewel magazijnbeheer en daar ligt ons specialisme natuurlijk wel.”

De gevaarlijke stoffen klinken volgens Wildeman enger dan ze zijn. “Het gaat dan om heel dagelijkse producten als deodorant, haarlak, lijm, smeermiddelen en bijvoorbeeld cosmetica. Als deze producten bevatten net als veel levensmiddelen trouwens, gevaarlijke stoffen. De opslag hiervan gebeurt in speciale bunkers en met een enorme focus op veiligheid. Deze opslag vormt dus geen risico voor de omgeving”, benadrukt Wildeman.

Voor de regio Hoogezand betekent de overname een behoud van arbeidsplaatsen en daarnaast ook meer werkgelegenheid. Op korte termijn is er plek voor een aantal nieuwe medewerkers. “En iets wat ik heel belangrijk vind is het motto ‘wat je dichtbij kan halen, moet je niet ver zoeken’. Voor zaken als bijvoorbeeld onderhoud of reparaties kijken we mooi binnen de regio”, besluit Wildeman.