Russisch op het Aletta

HOOGEZAND - De cursus wordt op dit moment in de deelschool onderbouw havo/vwo als extra aangeboden aan leerlingen die daarin geïnteresseerd zijn.

Vijftien lessen

De uit 15 lessen bestaande cursus wordt gegeven door docente Alexandra Lebedinskaia, zij komt oorspronkelijk uit Moskou en is sinds 2015 aan het Aletta verbonden als docente Frans en Engels. Belangstellende leerlingen hebben eerst twee proeflessen gevolgd en konden daarna kiezen voor definitieve inschrijving.

Een klas van 22 leerlingen is afgelopen maandag gestart. Daarin zitten ook een aantal kinderen die vorig jaar in groep 8 - in het kader van de PlusKlas - al een paar lessen Russische taal en Cultuur op het dr. Aletta Jacobs College volgden.

Waarom Russisch

Carmen Smant uit klas a2a geeft aan dat ze talen leuk vindt en is geïnspireerd in de Russische geschiedenis. Ook vindt ze geografie leuk. “Russische cultuur is Europees en toch heel anders dan wat we in Nederland gewend zijn”, zegt ze. Carmen wil vooral Russisch leren lezen en schrijven. Zij wil in de toekomst een reis naar Rusland of naar een land in Oost Europa maken. Daar kan ze dan haar kennis van de Russische taal gebruiken. Docente Lebedinskaia; “Het kunnen lezen betekent voor haar zich beter kunnen oriënteren in landen met het cyrillische schrift.”

Karin Wildenburg uit g2a is vooral nieuwsgierig. Karin: “Ik wil meer over de wereld weten en dus ook over Rusland. Om te kunnen begrijpen wat Russisch sprekende mensen zeggen, wil ik graag de taal leren.

Ik wil niet in het Engels met ze converseren, maar in hun eigen taal.” Ze is ook geïnteresseerd in Russische gewoontes, bijvoorbeeld in welke feesten ze in Rusland hebben en hoe ze die dan vieren. En ze vindt de geschiedenis van het land boeiend. Alexandra Lebedinskaia: “Karin vertelde dat ze het leren lezen niet moeilijk vindt, omdat ze ook Grieks leert in gymnasium-2. De vorm van de Russische letters is namelijk gebaseerd op Grieks letters.”

Vervolg

Bij genoeg deelname wordt later in het jaar een cursus voor gevorderden op het Aletta georganiseerd met een perspectief om een examen af te leggen en een notitie in het Plusdocument (Droomloopbaan dossier). Mevrouw Lebedinskaia vertelt dat ze ook door leerlingen van de bovenbouw is aangesproken, ook zij hebben interesse. Het kan dus zijn dat de cursus breder in de school zal worden uitgezet.